skipToContentskipToFooter

evofenedex pleit voor uitstel nieuwe EU-systeem voor T2L en T2LF

29-02-2024 Bedrijven zijn vanaf 1 maart 2024 verplicht de uniestatusbewijzen T2L en T2LF aan te vragen in het nieuwe EU-systeem Proof of Union Status (PoUS). De Nederlandse Douane heeft van veel bedrijven reacties ontvangen dat er weinig informatie beschikbaar is over PoUS. Ook evofenedex krijgt veel vragen binnen over PoUS en heeft daarom bij de Nederlandse Douane gepleit de invoering daarvan uit te stellen. De federale Belgische overheid heeft zelfs officieel uitstel aangevraagd.

Het aanvragen van de uniestatusbewijzen T2L en T2LF in het nieuwe EU-systeem Proof of Union Status (PoUS) kan in de EU Customs Trader Portal. Bedrijven kloppen bij evofenedex vooral aan met de vraag hoe zij via dit portaal T2L(F)-documenten kunnen aanmaken. Bovendien kan een opmaak van T2L(F)-documenten alleen via de EU Customs Trader Portal worden gedaan en niet met een system to system-oplossing. Veel aanvragers hebben hiervoor een eigen systeem, maar dat zal vanaf 1 maart niet meer werken. Daarnaast ervaren medewerkers problemen met het inloggen in PoUS omdat dit alleen mogelijk is met e-herkenning niveau 3.

Gepleit voor uitstel

De Nederlandse Douane heeft laten weten er alles aan te doen om de informatie die hij heeft over PoUS te delen met het bedrijfsleven, maar de Douane is hiervoor deels afhankelijk van informatie van het directoraat-generaal Belastingen en Douane-unie van de Europese Commissie.

evofenedex meent dat de beschikbare informatie laat in de traject is gedeeld, waardoor bedrijven weinig tijd hebben om zich voor te bereiden. Bovendien was er geen mogelijkheid het systeem te testen. Om deze redenen heeft evofenedex bij het directoraat-generaal Belastingen en Douane-unie gepleit voor uitstel. De Europese Commissie heeft nog geen standpunt ingenomen, maar deze week zou nog een bijeenkomst plaatsvinden met andere lidstaten die ook problemen ervaren rondom de implementatie van PoUS.

Meer informatie

Als ondernemersvereniging houden wij onze leden op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Voor bedrijven die aan de slag willen met PoUS, verwijzen wij naar onderstaande websites van de Nederlandse Douane en het directoraat-generaal Belastingen en Douane-unie van de Europese Commissie.

Vragen en antwoorden over Proof of Union Status (PoUS)

Invulinstructie Proof of Union Status (PoUS) - Uniestatusbewijzen T2L en T2LF

Proof of Union Status voor aanvraag uniestatusbewijzen T2L en T2LF

Course: Proof of Union Status System for Economic operators, Topic: en (europa.eu)