Toekomstbestendige luchtvaart vraagt om samenwerking en samenhangend beleid
Leestijd: 2 minuten
Luchtvracht belangrijke voorwaarde voor aantrekkelijk ondernemersklimaat
04-04-2024 Hoe kan de luchtvaart in de toekomst schoner, stiller en sterker worden gemaakt? Die vraag stond centraal tijdens het evenement ‘Toekomstbestendige luchtvaart voor Nederland’, dat afgelopen woensdag plaatsvond. Op het evenement waren omwonenden, politici, ambtenaren, werknemers, maatschappelijke partijen en experts aanwezig om met elkaar in gesprek te gaan.
“Goede verbindingen wereldwijd en daarmee ook ruimte voor luchtvracht, zijn een belangrijke voorwaarde voor een aantrekkelijk ondernemersklimaat”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex. “Maar zijn bovendien breder maatschappelijk noodzakelijk, vooral bij crises. Denk onder andere aan verzenden van medicijnen, vaccins en hulpgoederen.”
Het evenement was een vervolg op een bijeenkomst in januari, waar 31 partijen waaronder evofenedex, diverse kennisinstellingen, luchtvaartmaatschappijen, vrachtpartijen, maakindustrie, brandstofleveranciers, koepelorganisaties en vakbonden hun handtekening zette onder hun gezamenlijke visie ‘Toekomstbestendige luchtvaart voor Nederland’, met daarin 10 concrete commitments aan Nederland. Gesprekonderwerpen waren onder meer het opschalen van de productie van duurzamere brandstoffen in Nederland, het laten rijden van meer internationale treinen, minder afval, een mondiale kerosinebelasting, stiller vliegen, radicale innovatie en goede werkomstandigheden.
Leden laten belang luchtvracht zien
Verschillende leden van evofenedex waren ook aanwezig om te laten zien welke producten er via luchtvracht vervoerd worden. “Het is mooi om de kracht van het collectief van evofenedex te laten zien in Den Haag. Samen met een mooie mix van Nederlandse productie en handelsbedrijven op te komen voor de belangen van luchtvracht”, zegt Machiel Smit, beleidsadviseur Luchtvracht en Expresvervoer bij evofenedex.
“Ons doel is om samen op basis van onze 10 commitments met de politiek en overheid een gezamenlijke actieagenda te maken die de Nederlandse luchtvaart schoner, stiller en sterker maakt voor ons allemaal waarbij we de goede verbindingen van Nederland behouden,” vervolgt Smit. “Een samenhangend en stabiel beleid is essentieel om grote stappen voorwaarts te maken. Dat betekent niet alleen dat luchtvaart minder overlast moet veroorzaken voor omwonenden, maar ook dat het van belangbelangrijke luchtvracht zoals hightech apparatuur, medicijnen, versproducten of ons land blijven bereiken of via onze luchthavens verzonden kunnen worden.”
De '10 commitmentsvisie Toekomstbestendige luchtvaart voor Nederland' vind je hier.
Gerelateerde nieuwsberichten
Amerikanen waarschuwen voor gevolgen krimp Schiphol
2 december 2024
VVD en BBB breken lans voor luchtvrachtsector
31 oktober 2024
Rotterdamse haven krijgt megawaterstoffabriek
17 oktober 2024
Onderzoeksrapport: positie Schiphol als luchtvrachthub onder druk
30 september 2024
Miljoenennota schenkt aandacht aan belang luchtvracht voor Nederland
18 september 2024
Minder krimp Schiphol, wel zorgen over luchtvrachten
5 september 2024
Schiphol legt nachtvluchten eerder aan banden
14 maart 2024
Nederlandse luchtvaart roept op tot gezamenlijke actieagenda
11 januari 2024
evofenedex lanceert handreiking Duurzaam Vervoer
8 januari 2024