Amerikanen waarschuwen voor gevolgen krimp Schiphol
Leestijd: 2 minuten
VNO-NCW bezorgd over mogelijke strafmaatregelen bij snijden in aantal vluchten
02-12-2024 Als de krimp van Schiphol doorgaat dan dreigen de Verenigde Staten met strafmaatregelen tegen Nederlandse bedrijven. De luchtvaartmaatschappijen Delta en de luchtvaartkoepel Airlines for America hebben daar minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een aantal brieven voor gewaarschuwd. Volgens VNO-NCW is er sprake van een reëel gevaar.
“Het netwerk van frequente directe verbindingen van Schiphol en KLM is essentieel voor Nederland en voor onze concurrentiekracht”, aldus voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW tegenover De Telegraaf, die over de brieven uit Amerika bericht. “De Europese procedure om stiller te gaan vliegen rondom Schiphol moet daarom zorgvuldig worden doorlopen. Het is een reëel gevaar dat er tegenreacties komen als buitenlandse luchtvaartmaatschappijen een deel van hun landingsrechten verliezen. We raken dan verbindingen kwijt die belangrijk zijn voor het bedrijfsleven, of worden elders in onze internationale handel geraakt”, zegt voorvrouw Ingrid Thijssen van VNO-NCW.
Afspraak geschonden
Volgens de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen wordt er door het intrekken van vluchten inbreuk gemaakt op afspraken die zijn gemaakt om onbeperkt naar elkaars landen te vliegen. “Krimp raakt toerisme, handel en investeringen en heeft economische repercussies voor beide landen tot gevolg”, zo schrijft Airlines for America. Een eerder plan voor krimp werd onder druk van de Amerikanen ingetrokken door Madleners voorganger Harbers. „We dringen er bij u op aan om een pad van mogelijke hardere strafmaatregelen van de Amerikaanse regering te vermijden”, zo schrijft Delta, KLM’s Amerikaanse partner, aan Madlener.
Ook de KLM waarschuwt bij monde van KLM-topvrouw Marjan Rintel voor de gevolgen als het aantal slots onder de 483.000 daalt. “Het afnemen van vliegbewegingen met historische rechten is een ongekende situatie. Als buitenlandse luchtvaartmaatschappijen minder naar Schiphol mogen vliegen, dan komen er tegenmaatregelen in verschillende landen. De VS hebben dat vorig jaar al aangekondigd. De straffen kunnen breder zijn dan alleen de luchtvaart. Je moet voorkomen dat je je als Nederland buitenspel zet.”
Inmiddels heeft Delta al een eerste stap in die richting gezet door meer samen te gaan werken met luchtvaarmaatschappij SAS in Kopenhagen.
Gerelateerde nieuwsberichten
VVD en BBB breken lans voor luchtvrachtsector
31 oktober 2024
Rotterdamse haven krijgt megawaterstoffabriek
17 oktober 2024
Onderzoeksrapport: positie Schiphol als luchtvrachthub onder druk
30 september 2024
Miljoenennota schenkt aandacht aan belang luchtvracht voor Nederland
18 september 2024
Minder krimp Schiphol, wel zorgen over luchtvrachten
5 september 2024
Toekomstbestendige luchtvaart vraagt om samenwerking en samenhangend beleid
4 april 2024
Schiphol legt nachtvluchten eerder aan banden
14 maart 2024
Nederlandse luchtvaart roept op tot gezamenlijke actieagenda
11 januari 2024
evofenedex lanceert handreiking Duurzaam Vervoer
8 januari 2024