skipToContentskipToFooter

Bedrijven willen duidelijkheid over toekomst van luchtvracht

03-02-2025 De voortdurende onduidelijkheid over het luchtvaartbeleid op Schiphol zorgt voor grote onzekerheid bij Nederlandse handels- en productiebedrijven. Deze bedrijven, die direct of indirect afhankelijk zijn van luchtvracht, stellen hierdoor investeringen uit en verliezen concurrentiekracht. De commissie luchtvaart van Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer vergadert dinsdag 4 februari over de toekomst van de luchtvaart.

Machiel Smit, beleidsadviseur luchtvracht van evofenedex, ziet steeds meer ondernemingen in het nauw komen. “Het is voor deze bedrijven vijf voor twaalf. Zij hebben snel duidelijkheid nodig en consistent beleid met een structurele waarborging van vrachtcapaciteit op Schiphol.”

Luchtvracht essentieel voor strategische autonomie

In 2024 verwerkte Schiphol 1,49 miljoen ton luchtvracht, een groei van 8 procent ten opzichte van 2023. Daarmee draagt Schiphol direct bij aan een weerbare supplychain en een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Krimp van de luchthaven zal de vrachtsector hard raken blijkt uit onderzoek van Seabury (2023) met grote gevolgen voor de vrachtoperatie en daarmee de concurrentiekracht van Nederlandse productie- en handelsbedrijven. Met name sectoren met hoogwaardige producten zoals de hightech-, farmaceutische- en technische onderdelen zijn afhankelijk van luchtvracht in verband met betrouwbaarheid en snelheid. “Eenmaal weg, is weg”, aldus Smit. “Bedrijven zoeken naar de beste inrichting van hun supplychain en voor Nederland ligt die bij Schiphol.”

Consistent beleid noodzakelijk

“Ondanks diverse moties vanuit de Tweede Kamer blijft een duidelijke koers uit,” aldus Smit. “Dit belemmert bedrijven bij het maken van strategische investeringen en zet de positie van Schiphol als logistiek knooppunt onder druk.” Smit benadrukt dat een stabiel luchtvaartbeleid met voldoende vrachtcapaciteit cruciaal is voor de internationale concurrentiepositie van Nederland. Zonder duidelijke richtlijnen en structurele toewijzing van vrachtvluchten dreigt Nederland zijn logistieke voorsprong te verliezen aan concurrerende luchthavens in de regio.

Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven

Een effectieve samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is noodzakelijk om economische én duurzame doelstellingen te realiseren. Dit omvat investeringen in infrastructuur, efficiënte douaneprocedures en technologische innovaties om uitstoot en geluidsoverlast te minimaliseren. Daarnaast pleit evofenedex voor een gezamenlijke actieagenda om vrachtcapaciteit te waarborgen en de sector toekomstbestendig te maken.

Oproep aan politiek

De Nederlandse economie kan zich geen verdere vertraging in besluitvorming veroorloven. evofenedex roept de overheid op om snel duidelijkheid te verschaffen over het luchtvaartbeleid op Schiphol en structurele maatregelen te nemen om vrachtcapaciteit te garanderen. Alleen zo blijft Nederland een sterk internationaal handelsland met een weerbare logistieke sector.