Logistieke systeemkoppelingen maken zonder maatwerk en gedoe
Leestijd: 2 minuten
Meld je aan voor de kennissessie op de beurs ICT & Logistiek
04-11-2022 Maatwerk. De gruwel voor menig ICT-manager, want maatwerk is kostbaar. Maar vaak is het noodzakelijk, of toch niet? En koppelingen maken met externe systemen is een hoop gedoe, of valt dat mee? Expert Frank Erftemeijer, lid van de expertgroep Digitalisering van evofenedex, geeft antwoord op al dit soort vragen tijdens de beurs ICT & Logistiek op 8, 9 en 10 november.
Bedrijven doen er verstandig aan om met systeemkoppelingen aan de slag te gaan. Allereerst, omdat klanten en leveranciers digitaal willen samenwerken. Maar ook de overheid stelt steeds meer eisen op het vlak van data delen, bijvoorbeeld met het CBS. De vraag naar data neemt toe. Daarom moet het makkelijker worden om systeemkoppelingen te maken.
Handmatig data delen
Onderzoek van evofenedex wijst uit dat 75 procent van de bedrijven in enige mate logistieke data deelt met (keten)partners. Daarbij deelt die groep data het vaakst met logistieke partners en klanten. Logistieke data wordt idealiter via ‘electronic data interchange’ (EDI) gedeeld, maar handmatig delen gebeurt ook nog veel. Logistiek dienstverleners blijken veelal hun digitale processen beter op orde te hebben dan verladers en eigen vervoerders.
Toekomstbestendig
Minstens 25 procent van de bedrijven deelt dus nog geen data met (keten)partners. Dat komt doordat het complex is. Maar ook door het gebruik van verouderde systemen, het ontbreken van data of het stellen van andere prioriteiten.
Maar wanneer je als bedrijf relevant wilt blijven, is het zeer belangrijk om data te delen. Gelukkig zijn er oplossingen die het makkelijker maken om data te delen, zoals het gebruik van open standaarden of online platformen waarmee eenvoudiger systeemkoppelingen te maken zijn.
Kennissessie
Om bedrijven hierbij te helpen, geeft expert Frank Erftemeijer, lid van de expertgroep Digitalisering van evofenedex, de kennissessie ‘Systeemkoppelingen maken zonder maatwerk en gedoe’ op de beurs ICT & Logistiek. Tijdens die sessie geeft hij inzicht in de valkuilen en tips voor betaalbaar, snel en autonoom koppelen van systemen. Na deze sessie ben je in staat de juiste softwarekeuze te maken en blijf je volledig onafhankelijk van je softwareleverancier.
Gerelateerde nieuwsberichten
Handels- en productiebedrijven verwachten in 2025 meer vraag
9 december 2024
Nederlanders willen wel betalen voor retourzending
5 december 2024
Topdrukte bij pakketbezorgers
2 december 2024
Nationale Supply Chain Monitor 2024: “Zonder ketensamenwerking geen toekomst”
25 november 2024
Logistieke ketenhouders tekenen verklaring voor standaardisering data
14 november 2024
ICT&Logistiek en Logistica Next integreren tot één evenement
13 november 2024
Derde beursjournaal ICT&Logistiek en Logistica Next
8 november 2024
Tweede beursjournaal ICT&Logistiek en Logistica Next
7 november 2024
evofenedex lanceert masterclass 'Resilience in de supply chain'
25 oktober 2024