skipToContentskipToFooter

Partijen willen naar gezamenlijke dataset voor betere logistiek

14-11-2024 Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Topsector Logistiek, Transport en Logistiek Nederland, Stichting Uniforme Transport, Dutch Association of Logistics and Transport IT Suppliers en het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben een samenwerkingsverklaring ondertekend om tot een standaard dataset te komen. De partijen willen komen tot vergelijkbare primaire data om vraagstukken met verschillende invalshoeken en complexiteit op te lossen.

die gaan over het fysiek vervoer van goederen gewerkt wordt met een sterk vergelijkbare set data. Partijen willen met elkaar de overlap tussen deze datasets vaststellen en verder vervolmaken tot een standaard kernset van primaire logistieke data over het transportmiddel (voertuig, boot of trein) de lading en reis. Na vaststelling committeren partijen zich om deze set gezamenlijk verder te ontwikkelen, te ontsluiten aan het bedrijfsleven en overheden en gebruikers te ondersteunen bij adoptie en implementatie. De overeenkomst werd getekend op de ICT& Logistiek afgelopen week in de Jaarbeurs Utrecht.

Voordelen voor bedrijfsleven en overheid

Het vaststellen van een primaire dataset en het maken van afspraken over de manier waarop die data gedeeld kan worden biedt vele voordelen voor zowel het bedrijfsleven en de overheid en andere belanghebbenden bij transport en logistiek. Herman Wagter van Topsector Logistiek: "Bijna iedereen is op zoek naar ongeveer dezelfde actuele gegevens: de mensen in de operatie hebben die. Met een simpele standaard wordt het voor de IT- dienstverleners betaalbaar om ze te leveren. En dat gaat grote voordelen opleveren voor de sector en voor de Nederlandse industrie."

Voor de logistieke sector en partijen met een logistiek belang is er een toenemende noodzaak om met elkaar kwalitatief en kwantitatief meer data uit te wisselen om de sector efficiënter en veiliger hun werk te laten doen in een groeiend aanbod van IT-oplossingen en databronnen. Hierdoor kunnen bedrijven hun ladingstromen optimaliseren, mobiliteitsverbeteringen realiseren en de beschikbare infrastructuur zo goed mogelijk gebruiken. Standaardisatie van data helpt bedrijven en overheden ook om beter invulling te laten geven aan rapportages ten behoeve van inzicht in duurzaamheidsprestaties en statistische doeleinden.

Open trip model

De ondertekenaars erkennen dat het door SUTC, DALTI , Topsector Logistiek en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkelde Open Trip Model (OTM) een belangrijk element is om dit mogelijk te maken en daarmee een solide en aantoonbaar werkende basis om op verder te bouwen. De toegevoegde waarde van OTM bewijst zich elke dag opnieuw bij het realiseren van koppelingen in systemen van het bedrijfsleven, in de data-uitwisseling tussen het bedrijfsleven en het CBS, in de aanlevering van publieke data vanuit het NDW (Nationale Databank Wegverkeergegevens) en in de Connected Transport-dienstverlening tussen bedrijfsleven en slimme infrastructuur van de overheid.