Douane geeft update rond aangiftesystemen DMS en DVA
Leestijd: 1 minuut
Overleg met Douane over actuele douanezaken
11-09-2024 De Douane is druk bezig zijn systemen aan te passen voor bedrijven die internationaal handelen. De dienst praatte onlangs het bedrijfsleven bij over twee projecten: de migratie naar het nieuwe DMS en de implementatie van DVA. Wat is de stand van zaken?
Het bedrijfsleven, waaronder evofenedex, voert structureel overleg met de Douane over actuele zaken op douanegebied. Onlangs kwam het nieuwe aangiftesysteem DMS (voluit: Douane Management Systeem) opnieuw ter sprake. Volgens de Douane verloopt de migratie naar DMS grotendeels volgens planning.
Migratie naar DMS 4.1
Tot december 2024 zal de dienst nog 48 bedrijven migreren naar DMS 4.1. Niet alles loopt bij dit proces helaas op rolletjes; de afgelopen 3 maanden hebben slechts 26 bedrijven DMS 4.1 succesvol geïmplementeerd. Technische problemen met de aangiften voor houders van grensoverschrijdende entrepotvergunningen (de SASP-vergunning, waarbij SASP staat voor Single Authorization for Simplified Procedures) zijn in samenwerking met de Douane gelukkig opgelost. Verder was het systeem de afgelopen maanden stabiel.
Vertraging bevestiging Douane
Bij de aanvullende invoeraangiften, die worden ingediend na het in het vrije verkeer brengen van goederen, is er echter sprake van een vertraging van ongeveer een uur in het ontvangen van de bevestiging van de Douane. Dit probleem werd door enkele aangevers gerapporteerd. Gelukkig heeft de vertraging geen invloed op de goederenbeweging, omdat de aanvullende invoeraangifte vaak wordt ingediend nadat de goederen al zijn verzonden. Bedrijfsspecifieke problemen krijgen aandacht van de Douane en worden zo snel mogelijk opgelost.
Douane Vervoer Applicatie
De implementatie van het aangiftesysteem Douane Vervoer Applicatie (DVA) stond ook op de agenda. De Douane heeft twee zogeheten smoketests gepland, waarbij twee grote aangevers voor DVA zijn uitgenodigd. Tijdens deze tests wordt de aangifte niet doorgestuurd naar het Brusselse systeem. Als de tests succesvol verlopen, kan de geplande big bang doorgaan; bedrijven gaan dan in één keer over naar DVA. De tests vormen de basis voor de go/no-go-beslissing rond de implementatie van DVA.
Mocht er een probleem optreden, dan zal de Douane alternatieve scenario's overwegen. De Europese Unie heeft de deadline van 1 december gesteld voor de implementatie van NCTS fase 5. Als het DVA-systeem tegen die tijd niet operationeel is, zet de Douane de noodprocedure in. Het bedrijfsleven heeft aangedrongen op voldoende douanepersoneel voor ondersteuning na de implementatie.
Structureel overleg met Douane
Vier keer per jaar vindt er een overleg tussen het bedrijfsleven en de Douane plaats. De Douane deelt dan belangrijke updates over de voortgang van bepaalde projecten en rapporteert over de beschikbaarheid van zijn systemen.
Deelnemers aan het overleg zijn onder meer vertegenwoordigers van de Douane, ADS, evofenedex (met twee leden, een medewerker van evofenedex en een afgevaardigde van het bedrijfsleven die lid is van het presidium van de Raad voor internationale handel), TLN/Fenex, VNC, VNTO, VNO-NCW, Cargonaut, NVWA en Portbase.
Beeld: Douane Nederland
Gerelateerde nieuwsberichten
Systeemstoringen meest besproken onderwerp tijdens Dag van de Declarant
6 november 2024
Succesvolle implementatie van DVA overschaduwd door storingen bij Douane
4 november 2024
Douane: “DVA vandaag live gegaan”
31 oktober 2024
Douane lanceert MAB als opvolger van OGA
31 oktober 2024
Douane maakt details DVA-noodprocedure bekend
28 oktober 2024
‘Bigbang’-DVA-implementatie gaat door op 29 oktober
24 oktober 2024
Overgang naar DVA: cruciale testen en tijdelijke onderbrekingen op 29 oktober
17 oktober 2024
Bezuiniging op externe specialisten mag niet ten koste gaan van dienstververlening Douane
25 september 2024
Implementatie nieuw aangiftesysteem DVA nadert snel
25 september 2024