Verbeter de betrouwbaarheid met scannen in het magazijn
Leestijd: 3 minuten
Scannen zorgt voor tijd- en kostenbesparing
Is het koudwatervrees, onbekendheid of is er wat anders aan de hand? In minstens 40 procent van de magazijnen van mkb-bedrijven wordt niet of nauwelijks gescand. Terwijl de voordelen evident zijn.
Scannen in een magazijn zorgt voor een betere voorraadbeheer, hogere leverbetrouwbaarheid en tijd- en kostenbesparing. Toch staan veel mkb-bedrijven huiverig tegenover scannen, waarbij ze vooral vragen hebben over de betrouwbaarheid van de systemen.
Wat de betrouwbaarheid betreft kunnen we kort zijn, zegt Arjen Lagerweij, logistiek consultant bij evofenedex. “Stel, je moet 10 telefoonnummers opschrijven van elk 10 cijfers. Dan is er een grote kans dat je ergens een fout maakt. Een scanner maakt zo’n fout niet, die neemt een cijferreeks correct over, desnoods een paar honderd keer per dag.”
Realtime-informatie
Wanneer een product eenmaal is gescand, is er veel mogelijk. Door realtime-informatie over het voorwerp – bijvoorbeeld een groene thermoskan – is bekend waar het is gemaakt, van welk materiaal, wat de prijs ervan is, wanneer het is binnengekomen, hoeveel kannen er in een verpakking zitten en ga zo maar door. In een goed georganiseerd magazijn is bovendien bekend waar in het gebouw de thermoskan ligt en hoeveel er nog in voorraad zijn. Als de laatste groene kan besteld is, geeft het systeem dat meteen door aan de website, zodat daar een melding komt dat er even geen groene thermoskannen beschikbaar zijn, maar nog wel 2000 blauwe en 893 rode.
“Je wilt bereiken dat als een klant een order plaatst, je de keten van levering direct in gang zet”, legt Lagerweij uit. “De order komt het systeem binnen en dat zet meteen een informatiestroom in gang die vooruitloopt op de goederenstroom. Het artikel zoek je op in het magazijn en de transporteur krijgt alvast een seintje. En als het om export gaat, kun je de douanedocumenten vast laten opstellen en aan de douane melden dat er wat aankomt. De doorlooptijden worden stukken sneller en je belast de medewerkers minder, omdat een tweede controle bij scannen niet nodig is. Dat bespaart tijd en geld.”
Altijd een code
Scannen gaat niet zonder een streepjes- of QR-code. Zo’n label op een product bevat meer informatie dan sommige mensen denken, maar het is uiteraard wel belangrijk dat die informatie klopt. In de farmaceutische industrie bijvoorbeeld hebben alle producten inmiddels een kloppende code, maar voor bouwmaterialen in een bedrijfstak als de bouw is dat nog lang niet altijd het geval. Dan kan het geen kwaad die bouwmaterialen zelf van een productcode te voorzien voordat het bouwbedrijf ze opslaat.
Een modern magazijn kan evenmin zonder goede wifi. Omdat wifi de scanapparatuur verbindt met het systeem, is het belangrijk dat in elke hoek van het gebouw ontvangst is. Zorg dus voor goede wifi-apparatuur. Hetzelfde geldt voor de scanners, de apparatuur waarmee een medewerker aangebrachte QR- en streepjescodes kan uitlezen. “Met een mobiele telefoon kun je codes uitlezen, maar niet zo snel en niet op de afstanden die je wilt in een magazijn”, zegt Lagerweij. De telefoon is volgens hem hooguit handig voor een eerste verkenning van scanmogelijkheden.
Pointer
Echte scanners kunnen veel meer dan mobiele telefoons. Ze kunnen allerlei soorten barcodes op verschillende afstanden razendsnel lezen. “Je wilt natuurlijk snel weten dat de locatie waar je voor staat en het artikel dat je pakt het juiste is. Of neem heftruckchauffeurs, voor hen is het handig dat ze vanaf de heftruck een code op een pallet kunnen uitlezen, dat scheelt op- en afstappen. Er zijn zelfs scanners die tot 10 meter hoogte kunnen uitlezen, handig in hoge magazijnen. Er wordt dan ook een pointer - zo’n rood puntje - meegeleverd, zodat je weet waarop je mikt. Dat soort voorzieningen heeft een telefoon allemaal niet”, legt Lagerweij uit.
Het bedrijf Zebra is marktleider in apparatuur voor automatische identificatie en datacollectie (AIDC) en verzorgt tijdens een scanevenement van evofenedex op 22 mei een presentatie. Ook laat het apparatuur zien. “Wij ondersteunen het initiatief van evofenedex”, zegt salesmanager Albin van der Tol. “De grote vakbeurzen richten zich vooral op verregaande automatisering en bieden beperkte informatie voor bedrijven die nog aan het begin hiervan staan. Het is mooi dat we onze kennis en ervaring op het gebied van AIDC kunnen delen met bedrijven in onze branche die daar nog zoekende in zijn.”
Kosten
Arjen Lagerweij zegt te snappen dat veel bedrijven in het mkb aanhikken tegen de kosten van een scansysteem. Daarop gaan we tijdens het scanevenement uitvoerig in. Bezoekers krijgen te horen wat een goede wifi-installatie en de benodigde scanapparatuur gemiddeld kosten en deelnemers gaan zelf aan de slag met scannen. Want zien is geloven, zegt Lagerweij. “Er is bij veel bedrijven angst voor het onbekende en dat begrijp ik. Iedereen kent wel een of ander project waar iets met de IT Is misgegaan. Maar die angst is ongegrond. Er zijn meer dan voldoende bedrijven waar scannen in het magazijn uitstekend werkt en de investering snel is terugverdiend.”
Inspiratiesessie
Overweeg je te starten met scannen? Of denk je meer te kunnen halen uit je scanapparatuur? Op maandag 22 mei organiseren we de inspiratiesessie ‘Starten met scannen in het magazijn’ in Zoetermeer. Naast het delen van basiskennis laten we je verschillende scanapparaten en technieken ervaren in ons eigen magazijn. Leden kunnen zich gratis voor dit evenement aanmelden.
Gerelateerde nieuwsberichten
Logistieke ketenhouders tekenen verklaring voor standaardisering data
14 november 2024
evofenedex nadrukkelijk aanwezig op duo-vakbeurs ICT&Logistiek en Logistica Next
11 oktober 2024
“AI wordt zo overweldigend dat we er gewoon niet meer omheen kunnen”
27 september 2024
Samenwerking voor versterking digitale veiligheid in handel en logistiek
22 augustus 2024
Veel handelsbedrijven in mkb-sector willen digitaliseren
19 augustus 2024
CBRE: groei stadslogistiek vraagt om duidelijke regels
12 augustus 2024
Via slimme logistieke oplossingen naar een toekomstbestendig magazijn
24 juli 2024
Studenten helpen bedrijven bij logistieke innovatie en efficiëntie
8 juli 2024
Fabrikanten geven digitalisering een hoge prioriteit
8 juli 2024