skipToContentskipToFooter

Nieuwe ‘Monitor internationale handel en logistiek’ schetst somber beeld

16-09-2024 De zojuist verschenen ‘Monitor internationale handel en logistiek’ van evofenedex schetst een somber beeld van de huidige stand van zaken bij haar leden. 32 procent van de ondervraagde handels- en productiebedrijven geeft aan in het derde kwartaal van dit jaar een verslechtering te zien van zijn winst bij oplopende kosten (57 procent). Deze getallen zijn verslechterd ten opzichte van het tweede kwartaal, toen ze nog uitkwamen op respectievelijk 24 en 50 procent. Bij slechts 21 procent van de respondenten groeit het aantal orders, bij 30 procent is sprake van een daling. Ook deze getallen vallen ongunstiger uit in vergelijking met eerdere kwartalen.

“Het internationale handelsspeelveld brengt momenteel veel onzekerheid met zich mee voor Nederlandse handels- en productiebedrijven. Geopolitieke spanningen en krimpende economieën drukken de wereldhandel. Denk maar aan de oorlog in Oekraïne en de onrust in het Midden-Oosten, en de grote problemen van de Duitse industrie en de verminderde vraag naar goederen uit China. Daar hebben wij als handelsnatie veel last van en dit zien we concreet terug in deze meting”, aldus Rob Zomer, manager Internationaal Ondernemen bij evofenedex.

“Ook de concurrentiepositie van de Europese Unie en haar lidstaten staat onder druk en de implementatie van internationale wet- en regelgeving op het gebied van duurzaam ondernemen vergt aandacht en capaciteit van bedrijven. Vooral voor het mkb is het een stevige uitdaging aan alle regels te voldoen.”

Stijgende personeelskosten

Personeelstekort is nog steeds de grootste uitdaging van handels- en productiebedrijven, maar op dit vlak is wel duidelijk sprake van verlichting. Terwijl in het tweede kwartaal van 2024 nog 60 procent van de ondervraagden aangaf moeilijk aan personeel te kunnen komen, is dit in het derde kwartaal nog maar 45 procent. “Dat is niet per se meteen goed nieuws”, waarschuwt Zomer. “Het lijkt erop dat een verminderde orderintake zorgt voor minder behoefte aan personeel.” Stijgende personeelskosten worden voor het derde kwartaal wel vaker (36 procent) als verstorende factor genoemd dan in eerdere kwartalen.

Samen met ketenpartners

Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven geeft aan beleid te hebben om zijn veerkracht in de keten te vergroten in tijden van onzekerheid en disrupties. Ruim een kwart van de bedrijven kiest daarbij voor ‘snellere besluitvorming op directieniveau’ en bijna evenzoveel voor het ‘vergroten van (veiligheids)voorraden’. Circa een vijfde zegt te werken aan het gezamenlijk beheersen van risico’s met ketenpartners en ongeveer een op de zes werkt aan gezamenlijke planningen.

Opvallend

Ruim meer dan de helft van de respondenten heeft duurzaamheidsbeleid vastgelegd of is daarmee bezig. Drie op de vier bedrijven die een verduurzamingsbeleid hebben vastgelegd, geven aan dat dit beleid betrekking heeft op het terugdringen van de CO2-uitstoot. Bij drie op de vijf gaat het (ook) om het gebruik van duurzame materialen en circa de helft noemt in dit verband (ook) duurzame inkoop. Bij bijna de helft van de bedrijven met een verduurzamingsbeleid is circulaire bedrijfsvoering een van de doelstellingen. Opvallend is de stijging van het aantal bedrijven die de concurrentiepositie van de Europese Unie er op vooruit vinden gaan door de implementatie van duurzaamheidswetgeving (nu 12 procent).

De ‘Monitor internationale handel en logistiek’ is een representatief onderzoek onder exporteurs en andere internationaal opererende bedrijven die lid zijn van ondernemersvereniging evofenedex.