Domestic sale niet langer mogelijk bij bepalen douanewaarde
Leestijd: 2 minuten
Verkoop die het dichtst ligt bij het binnenbrengen van de goederen in de EU is leidend
04-01-2021 Voor het bepalen van de douanewaarde bood het oude Communautair Douanewetboek de mogelijkheid van first sale for export. Hierbij was het onder strikte voorwaarden mogelijk een transactie die eerder in de keten plaatsvond te hanteren bij het berekenen van de douanewaarde. Het voordeel hiervan was een lagere waarde. Bij de totstandkoming van het Douanewetboek van de Unie (DWU) verdween deze mogelijkheid. Maar door in een Guidance Document een domestic sale te introduceren, werden de scherpe randjes van de nieuwe regels afgehaald.
Na het verschijnen van een nieuw Guidance Document is deze mogelijkheid inmiddels weer vervallen. De douane moet daarom sinds 25 september 2020 de nieuwe Guidance toepassen bij het berekenen van de douanewaarde. De publicatie van deze nieuwe Guidance heeft verduidelijkt dat als goederen in een entrepot liggen, bij verkoop moet worden uitgegaan van de verkoop die het dichtst ligt bij het binnenbrengen van de goederen in de Europese Unie.
Bij meerdere verkopen vanuit het entrepot moet, als de verkoop die het dichtst ligt bij het binnenbrengen van de goederen niet bekend is, de douanewaarde bij invoer worden vastgesteld met een andere methode dan de transactiewaardemethode. Bijvoorbeeld de berekendewaardemethode of de vangnetbepaling.
Voorbeeld met meerdere orders
In de nieuwe Guidance is een voorbeeld opgenomen waarin meerdere orders zijn geplaatst, waarbij uiteindelijk één order leidt tot een overeenkomst voor koop of verkoop. De prijs van díe koop/verkoopovereenkomst is dan ook de grondslag voor de toepassing van de douanewaarde. Het voorbeeld uit de Guidance is te algemeen om toe te kunnen passen op elke specifieke ‘order’-casus. Het ligt voor de hand dat zaken op dit gebied in de toekomst aan de rechter worden voorgelegd om meer duidelijkheid te krijgen.
Gerelateerde nieuwsberichten
Agrarisch Import Platform bezorgd over retributievoorstellen NVWA voor 2025
4 november 2024
Douane lanceert MAB als opvolger van OGA
31 oktober 2024
Bezuiniging op externe specialisten mag niet ten koste gaan van dienstververlening Douane
25 september 2024
Volgorde importcontroles COI- en CHED-zendingen verandert
15 juli 2024
Aanleveren gegevens voor berekenen douaneschuld verandert op 8 juni
29 mei 2024
Aangevers kunnen gebruik blijven maken van regelingen DIN en DEN
27 mei 2024
Veranderingen voor houders CGU-vergunningen
6 maart 2024
Tijdelijke gedoogconstructie voor Proof of Union Status
1 maart 2024
Veel vragen over Proof of Union Status
29 februari 2024