Agrarisch Import Platform bezorgd over retributievoorstellen NVWA voor 2025
Leestijd: 2 minuten
“Deze tariefstijgingen zullen de concurrentiepositie van Rotterdam en Schiphol nog verder doen verslechteren”
04-11-2024 Het Agrarisch Import Platform, waar ook evofenedex lid van is, maakt zich grote zorgen over de retributievoorstellen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor 2025. Hierdoor zouden de tarieven voor importkeuringen sterk stijgen, waardoor de concurrentiepositie van Nederland zwaar in het geding lijkt te komen.
Op basis van de retributievoorstellen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor 2025, constateert het Agrarisch Import Platform (AIP) dat de tarieven voor importkeuringen sterk stijgen en dat de stijging groter is dan bij de meeste andere keuringen. Zo stijgt het kilogramtarief met 21 procent en het uurtarief import met 29 procent. Ook de kosten voor labkeuringen bij import stijgen fors. “Het bedrijfsleven vraagt al jaren om een verbreding van het speelveld door ook met erkende private labs te werken. De voorziene tariefstijgingen maken deze vraag nog relevanter”, aldus het AIP in een brief, waarin het platform input geeft voor het consultatieve overleg dat het vandaag voert met de NVWA.
De sterke tariefstijging staat volgens het AIP bovendien in schril contrast met de verminderde performance die het bedrijfsleven ervaart. “Doorlooptijden (wachttijden!) bij de keuringen zijn sterk opgelopen waardoor de kosten voor het importerend bedrijfsleven flink zijn gestegen.”
Internationale concurrentiepositie
In zijn schrijven naar de NVWA benadrukt het AIP dat de sterke stijging van de importtarieven de internationale concurrentiepositie van Nederland zwaar in het geding lijkt te brengen. “Met de voorgestelde tariefstijgingen zal de concurrentiepositie van de verschillende havens, met name van Rotterdam en Schiphol, nog verder verslechteren. Bedenk hierbij dat importstromen vrij eenvoudig te verleggen zijn naar omliggende landen. We zien dit nu al gebeuren. Een ontwikkeling in die richting schaadt de Nederlandse economie.”
Als voorbeeld geeft het AIP de prijsverschillen met de havens van Rotterdam en die van Antwerpen. Uitgaande van de voorgestelde tarieven kost de keuring van een 40-voet-container vlees of vis in Rotterdam 475,75 euro. In Antwerpen kost dezelfde keuring momenteel 182,50 euro. Voor antibiotica in garnalen is de NVWA volgens de AIP zelfs een factor 5 duurder.
Toelichting gewenst
Het AIP mist in de retributievoorstellen van de NVWA een toelichting waarin de voorgenomen tariefstijgingen onderbouwd worden en wil tijdens het overleg van vandaag graag horen welke kosten er worden toegerekend aan import, naast de directe uren van de inspecteurs. Het platform wil ook graag weten hoe de gerealiseerde uren van 2023 en 2024 in verhouding staan tot de begrote uren en wat het gemiddeld aantal productieve uren versus de beschikbare uren in deze sector is. Ook evofenedex wil graag een duidelijk antwoord op deze vragen.
Gerelateerde nieuwsberichten
Douane lanceert MAB als opvolger van OGA
31 oktober 2024
Bezuiniging op externe specialisten mag niet ten koste gaan van dienstververlening Douane
25 september 2024
Aangevers kunnen gebruik blijven maken van regelingen DIN en DEN
27 mei 2024
Veranderingen voor houders CGU-vergunningen
6 maart 2024
Invoering Border Target Operating Model start op 31 januari
9 januari 2024
Border Target Operating Model alsnog in werking
20 december 2023
Toelichting bij EU-sancties op ijzer en staal
6 december 2023
Digitalisering en automatisering centraal op Dag van de declarant
10 november 2023
Invoering nieuwe Britse douaneregels 3 maanden uitgesteld
30 augustus 2023