skipToContentskipToFooter

Stopzetten lang dienstverband bij ziekte kan grote financiële gevolgen hebben

02-10-2024  UWV zal per 1 juli 2026 niet langer alle werkgevers compenseren voor betaalde transitievergoedingen na twee jaar ziekte. De compensatieregeling geldt vanaf dan alleen nog voor werkgevers met minder dan 25 werknemers. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde rijksbegroting van het ministerie van SZW.

De wijziging rond de compensatieregeling werd al eerder aangekondigd in het regeerprogramma van kabinet-Schoof.

Wat verandert er?

Als je als werkgever na twee jaar ziekte het arbeidscontract van een werknemer wilt beëindigen, ben je verplicht om een transitievergoeding te betalen. Op dit moment kunnen alle werkgevers compensatie aanvragen voor deze vergoeding, mits ze voldoen aan de voorwaarden van deze regeling.

Vanaf 1 juli 2026 verandert dit. De compensatieregeling zal dan alleen nog van toepassing zijn op kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers. Werkgevers met 25 of meer werknemers kunnen geen compensatie meer aanvragen. Aangezien de transitievergoeding bij lange dienstverbanden flink kan oplopen, is het belangrijk om hier financieel op voorbereid te zijn.

Ingangsdatum nog niet definitief

De beoogde ingangsdatum van de wetswijziging is 1 juli 2026. De ingangsdatum is echter nog niet definitief, omdat zowel de Tweede als de Eerste Kamer de wetswijziging nog moeten goedkeuren. Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in een kennisdossier op onze website. Leden van evofenedex kunnen voor vragen over ziekte, re-integratie en de compensatieregeling contact opnemen met onze bedrijfsjuristen.  

Vragen over juridische zaken?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke  juridisch evofenedex