Belastingdienst handhaaft weer volledig op schijnzelfstandigheid
Leestijd: 2 minuten
Gevolgen voor handels- en logistieke bedrijven op een rij
07-01-2025 De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer actief op schijnzelfstandigheid. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor bedrijven in de handel en logistiek, met name voor organisaties die zzp’ers of zelfstandige chauffeurs inzetten voor werkzaamheden die mogelijk onder loondienst zouden moeten vallen.
De nieuwe aanpak van de fiscus kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor bedrijven die zelfstandige chauffeurs inzetten voor vervoer of gebruikmaken van zzp-magazijnmedewerkers, planners en expeditiemedewerkers. Volgens de wet zouden deze functies mogelijk onder een arbeidsovereenkomst moeten vallen. Hieronder zetten we op een rij wat er verandert en hoe bedrijven hiermee kunnen omgaan. De volledige Kamerbrief, inclusief de kabinetsreactie op het opheffen van het handhavingsmoratorium, is te lezen op de website van de Rijksoverheid. In het Handhavingsplan Arbeidsrelaties 2025 legt de Belastingdienst uit op welke wijze zij vanaf 1 januari 2025 zal handhaven.
Wat verandert er per 2025?
De Belastingdienst kan per 1 januari 2025 weer naheffingen opleggen aan bedrijven die de regels niet naleven. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:
- Volledige handhaving op schijnzelfstandigheid. Als je zzp’ers inhuurt voor werk dat eigenlijk in loondienst zou moeten gebeuren, loop je in 2025 risico op naheffingen. Denk bijvoorbeeld aan een zzp-chauffeur voor eigen vervoer die je op dezelfde wijze aanstuurt als een chauffeur die voor je in loondienst werkt.
- Naheffingen loonbelasting met terugwerkende kracht. Bij controle kan de Belastingdienst naheffingen tot maximaal vijf jaar terug opleggen, maar dit gaat niet verder terug dan 1 januari 2025.
- Zachte landing. In 2025 krijg je nog geen verzuim- en vergrijpboetes. Dit is het gevolg van een motie van de Tweede Kamer vastgelegd in het handhavingsplan arbeidsrelaties 2025 van de Belastingdienst. . De zachte landing bij handhaving op schijnzelfstandigheid houdt in dat de Belastingdienst eerst een organisatie bezoekt. Tijdens dit bedrijfsbezoek bespreekt een inspecteur hoe de organisatie zelfstandigen inhuurt en controleert hij of er mogelijk sprake is van schijnzelfstandigheid. Wanneer de inspecteur vermoedt dat de organisatie schijnzelfstandigen inzet, geeft hij een waarschuwing. De organisatie krijgt vervolgens de kans om de situatie te corrigeren. Als de organisatie de situatie niet aanpast, voeren inspecteurs een boekenonderzoek uit. Dit onderzoek kan leiden tot naheffingsaanslagen voor loonheffingen. In 2025 legt de Belastingdienst dus nog geen boetes op.
- Verlenging goedgekeurde modelovereenkomsten. De Belastingdienst verlengt alle goedgekeurde modelovereenkomsten tot en met 31 december 2029. Deze modelcontracten moeten wel aan wet- en regelgeving doen en de Belastingdienst behoudt zich het recht voor de goedkeuring later in te trekken. Verder is van belang dat opdrachtgever en opdrachtnemer daadwerkelijk werken zoals is overeengekomen in de modelovereenkomst. De Belastingdienst zal een arbeidsrelatie beoordelen aan de hand van de concrete feiten en omstandigheden van het geval en op grond van rechtspraak van de Hoge Raad in het zogenoemde Deliveroo arrest. Je kan voor deze beoordeling ook de webmodule van het Ministerie SZW gebruiken. Het is dus extra belangrijk om de werkwijze van de zzp’ers in je organisatie kritisch onder de loep te nemen en te zorgen dat die overeenkomt met wat contractueel is vastgelegd. Je kunt geen nieuwe modelovereenkomsten meer laten goedkeuren door de Belastingdienst.
Schijnzelfstandigheid in logistieke sector
Bedrijven maken in de logistiek voor eigen vervoer regelmatig gebruik van een zzp’er, vooral via inhuurconstructies. De Belastingdienst kan deze constructies vanaf 2025 onder de loep nemen. Het risico daarbij is dat de fiscus de werkzaamheden die zelfstandige chauffeurs uitvoeren ziet als werk dat in loondienst zou moeten worden gedaan. Dat is zeker het geval als die chauffeurs op regelmatige basis voor dezelfde opdrachtgever werken en de laatstgenoemde ook chauffeurs in loondienst heeft.
Dit risico kan ook gelden voor andere functies in de handel en logistiek, zoals magazijnmedewerkers, planners en expeditiemedewerkers. Soms worden hiervoor zzp’ers ingezet. Als deze zelfstandigen dezelfde werkzaamheden verrichten als jouw vaste werknemers, loop je risico dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Kijk dus kritisch naar de contracten van zelfstandige chauffeurs, magazijnmedewerkers of logistieke krachten die je hebt ingehuurd. Bepaal aan de hand van de webmodule of hun werk voldoet aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap of dat het mogelijk onder loondienst valt. Pas je arbeidsrelaties aan waar nodig. Als je merkt dat een zzp’er werkzaamheden verricht die vergelijkbaar zijn met die van het vaste personeel, overweeg dan om deze persoon een dienstverband aan te bieden.
Meer informatie
Heb je vragen over de wijzigingen per 1 januari 2025 en de inzet van zzp’ers in handel en logistiek? Leden kunnen hiervoor contact opnemen met de bedrijfsjuristen van evofenedex via 079 3467 346 of mail naar [email protected].
Vragen over juridische zaken?
Marinke en haar collega's helpen je graag verder
Gerelateerde nieuwsberichten
Pas op voor boetes bij overtreding Wet minimumloon
9 oktober 2024
Compensatie transitievergoeding vanaf 1 juli 2026 alleen voor kleine werkgever
2 oktober 2024
Aanpak fiscus tegen schijnzelfstandigheid vereist actie van bedrijven
30 september 2024
Hoe zit het ook alweer met doorbetaling loon op feestdagen?
13 mei 2024
Regels voor Oekraïense werknemers uit derde landen veranderen
7 augustus 2023
Kabinet voert per 1 januari minimumuurloon in
31 juli 2023
Sociale zekerheid van thuiswerkende grenswerker is vanaf 5 juli gewijzigd
24 juli 2023
Minimumloon gaat per 1 juli omhoog
5 juni 2023
D66-Kamerlid Marijke van Beukering-Huijbregts bezoekt Ricoh
26 februari 2023