skipToContentskipToFooter

Deze maatregelen kun je nu al treffen

30-09-2024  De strengere aanpak van de Belastingdienst vanaf 1 januari rond schijnzelfstandigen kan grote grote gevolgen hebben voor handels- en productiebedrijven. Denk hierbij aan organisaties die zzp’ers of zelfstandige chauffeurs inzetten voor werk dat wellicht onder loondienst zou moeten vallen. Werkgevers kunnen zich voorbereiden op de wijzigingen door een aantal maatregelen te nemen.

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven boetes en naheffingen kunnen krijgen als ze de regels op dit gebied niet naleven. De belangrijkste veranderingen in de aanpak van de Belastingdienst lees je in dit nieuwsbericht.

Stappenplan

Voor werkgevers in de handel en logistiek is het belangrijk om te controleren of ze zzp'ers inzetten voor werk dat eigenlijk een dienstverband zou moeten gebeuren. Dit zijn de stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op de wijzigingen per 1 januari 2025:

  1.  Controleer de huidige zzp-contracten. Kijk dus kritisch naar de contracten van zelfstandige chauffeurs, magazijnmedewerkers of logistieke krachten die je hebt ingehuurd. Bepaal of hun werk voldoet aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap of dat het mogelijk onder loondienst valt.
  2. Pas je arbeidsrelaties aan waar nodig. Als je merkt dat een zzp’er werkzaamheden verricht die vergelijkbaar zijn met die van het vaste personeel, overweeg dan om deze persoon een dienstverband aan te bieden.
  3. Documenteer je inspanningen. Zorg dat je kunt laten zien dat je actief bezig bent met het voorkomen van schijnzelfstandigheid. In 2025 krijg je dan geen vergrijpboete, ook als alles nog niet perfect in je bedrijf is geregeld. Uiteraard kan dan wel een naheffing van sociale premies en loonbelasting volgen.

Einde aan modelovereenkomsten

Sinds de invoering van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) in 2016 werkt de Belastingdienst met modelovereenkomsten. Een belangrijke verandering is inmiddels dat de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer goedkeurt. Voorheen gaven modelovereenkomsten zekerheid dat een arbeidsrelatie buiten loondienst viel, maar dit blijkt in de praktijk niet houdbaar. Wat er op papier staat, is dus niet doorslaggevend; de daadwerkelijke uitvoering van het werk bepaalt of sprake is van een dienstverband.

Deze verandering heeft tot gevolg dat lopende modelovereenkomsten geldig blijven tot de einddatum. Maar je kunt geen nieuwe modelovereenkomsten meer laten goedkeuren door de Belastingdienst. Het is dus extra belangrijk om de werkwijze van de zzp’ers in je organisatie kritisch onder de loep te nemen en te zorgen dat die overeenkomt met wat contractueel is vastgelegd.

Hulp van Belastingdienst

De Belastingdienst ondersteunt werkgevers en zzp’ers bij de voorbereidingen op de handhaving op verschillende manieren:

  • Informatiesessies en webinars. Je kunt deelnemen aan voorlichtingsbijeenkomsten waarin wordt uitgelegd wat je kunt doen om je goed voor te bereiden.
  • Individuele bedrijfsbezoeken en gesprekken. De Belastingdienst gaat actief in gesprek met bedrijven en organisaties om advies te geven en zorgen weg te nemen.

Het volgende kun je nu doen:

  • Ga direct aan de slag. Wacht dus niet af tot de Belastingdienst je controleert. Begin nu met het checken van je zzp-relaties om boetes in 2025 te voorkomen.
  • Blijf op de hoogte. Maak bijvoorbeeld gebruik van de informatiesessies en webinars die de Belastingdienst aanbiedt, zodat je goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.
  • Pas je arbeidsrelaties aan waar nodig. Neem nu al maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen schijnzelfstandigheid meer is in jouw organisatie. Dit voorkomt problemen op de lange termijn.

Meer informatie

Voor vragen over de nieuwe aanpak rond schijnzelfstandigheid en de inzet van zzp’ers in handel en logistiek, kunnen leden van evofenedex contact opnemen met de bedrijfsjuristen van evofenedex.

 

Vragen over juridische zaken?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke  juridisch evofenedex