skipToContentskipToFooter

Verzekeringsmaatschappijen helpen jouw risico’s te verlagen.

09-06-2023 Volgens de Kamer van Koophandel heeft één op de vijf ondernemers, zowel groot als klein, elk jaar te maken met een cyberincident. De financiële administratie trapt bijvoorbeeld per ongeluk in een phishingbericht en deelt zo bedrijfsgegevens met een crimineel. Of de afdeling planning kan bestanden en programma’s opeens niet meer openen door een computervirus.

En dat kan vergaande gevolgen hebben. Zo werd in 2017 Het Deense containervervoerbedrijf Maersk getroffen door de NotPetya-ransomware-aanval, wat resulteerde in ernstige operationele verstoringen. Het bedrijf moest zijn IT-systemen stilleggen en ongeveer 17.000 computers werden getroffen. De kosten van het incident liepen naar schatting op tot honderden miljoenen dollars.

Maar incidenten kunnen ook kleiner zijn, zoals pincodefraude met containers in de Rotterdamse haven en toch forse financiële gevolgen hebben.

Risico’s verzekeren

Gelukkig zijn er verzekeringspolissen die specifiek deze risico's afdekken. Het is echter belangrijk te weten dat verzekeringsmaatschappijen van bedrijven verwachten dat zij wel passende maatregelen nemen om de risico's te beperken. Ook zijn er andere specifieke eisen waarmee je als bedrijf rekening moet houden. 

  • Zorg voor voldoende cyberbeveiligingsmaatregelen: het is essentieel dat bedrijven voldoen aan de vereiste cyberbeveiligingsnormen, zoals het gebruik van up-to-date antivirussoftware en firewalls en de implementatie van adequate toegangscontroles en beveiligingsaudits.
  • Realiseer veiligheidsbewustzijn bij je personeel. Verzekeringsmaatschappijen verwachten dat bedrijven redelijke maatregelen nemen om hun personeel bewust te maken van cybersecurity.
  • Houd rekening met uitsluitingsclausules: Het verzekeringscontract kan specifieke uitsluitingsclausules bevatten met betrekking tot bepaalde soorten cybercriminaliteit. 
  • Lever voldoende bewijs: Als bedrijf moet je voldoende bewijs kunnen leveren van de geleden schade als gevolg van cybercriminaliteit.

De specifieke voorwaarden en bepalingen variëren tussen verzekeringsmaatschappijen en polissen. Het is raadzaam om altijd de polisvoorwaarden zorgvuldig door te lezen en, indien nodig, advies in te winnen bij de verzekeringsmaatschappij om te begrijpen onder welke omstandigheden een claim mogelijk niet wordt uitbetaald. 

Personeel voorbereiden

Digitalisering in logistieke processen vindt steeds meer plaats. Voor bedrijven heeft evofenedex daarom de opleidingen ‘Digitaal werken’ ontwikkeld. In deze opleidingen is er ook veel aandacht voor cybersecurity. Lees hier meer over de opleidingen.

Cyberpolis

Om bedrijven te helpen, heeft evofenedex voor haar leden de ’Cyberpolis’ ontwikkeld waarmee cyberrisico’s ondervangen worden. 

  • De Cyberpolis, om de risico’s op cybercrime te beperken, dekt onder andere:
  • Aansprakelijkheid voor schade bij anderen door cybercriminaliteit.
  • Eigen schade, zoals kosten om imagoschade te herstellen of de kosten van gestolen data.
  • Omzetverlies als bijvoorbeeld je website langere tijd onbereikbaar is door een cyberaanval of als het administratie-/facturatiesysteem is versleuteld en je kunt niet meer bij je gegevens.

Lees hier meer over de Cyberpolis.

Risico’s managen

De adviseurs van evofenedex-verzekeringen zijn er om ondersteuning te bieden aan leden die vragen hebben over het managen van risico's in hun bedrijfsprocessen. Neem contact met ons op via 023 – 520 15 14 of per e-mail.

Meer over evofenedex verzekeringen

Wij bieden specifieke verzekeringsproducten en advies exclusief voor onze leden.