UFI-codes gevaarlijke stoffen gekraakt
Leestijd: 3 minuten
ECHA past aanvraagprocedure aan
07-04-2021 De UFI-code, die in 2020 zijn intrede deed op verpakkingen van gevaarlijke stoffen, blijkt gekraakt te zijn. Een lid van evofenedex meldde dat er een website bestaat waar de code te herleiden valt tot de producent. Voor private label-fabrikanten is dit absoluut ongewenst. Het Europees Chemicaliënagentschap ECHA heeft de aanvraagprocedure voor de codes inmiddels aangepast.
UFI is een uit zestien tekens bestaande code die uniek is voor een product. De afkorting staat dan ook voor Unique Formula Identifier. De code is in 2020 geïntroduceerd en vanaf 2025 verplicht op etiketten van producten die als gevaarlijk zijn bestempeld vanwege de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en hun fysische effecten. Fabrikanten kunnen hiertoe een code aanvragen op een speciale website van het ECHA. Voorheen was het nodig om bij de aanvraag het btw-nummer van de onderneming op te geven. Op basis van dit nummer genereerde een algoritme een unieke code: de UFI.
Gekraakt
Een lid van evofenedex wees ons op een website die de codes weet te ontcijferen en de fabrikant van een product kan onthullen. “Voor private label-fabrikanten die een product voor andere leveranciers maken, is dat een nachtmerrie”, stelt beleidsadviseur gevaarlijke stoffen Elmar Otten. “Hun klanten, de merkhouders dus, willen meestal niet dat bekend wordt dat ze niet de fabrikant van hun eigen product zijn. Dat kan de merkwaarde immers verminderen.”
Oplossing
Navraag leert dat het ECHA bekend is met het probleem en de bewuste site. ECHA heeft daarom aangegeven dat het gebruik van een btw-nummer niet meer verplicht is. Er staat op de UFI-generatorpagina nu het volgende:
By ticking this box, I declare that the company does not have a VAT number or choose not to use it to generate a UFI (Door het vakje aan te vinken verklaar ik dat het bedrijf geen btw-nummer heeft of ervoor kiest om dit niet te gebruiken om een UFI te genereren).
Bedrijven die geen btw-nummer willen gebruiken, moeten een anonieme company key aanvragen en gebruiken. Dit kan op dezelfde UFI-generatorpagina. De anonieme key is niet herleidbaar. Otten: “Het is prettig dat deze werkwijze nu mogelijk is, maar het is geen oplossing voor de private label-fabrikanten die eerder al UFI-codes hebben aangevraagd en al op etiketten gebruiken. We gaan ook voor deze groep ondernemers nog aandringen op een oplossing.”
Gerelateerde nieuwsberichten
ILT constateert diverse overtredingen bij vervoer van gevaarlijke stoffen
3 april 2025
Duizenden werknemers krijgen jaarlijks kanker tijdens het werk
20 maart 2025
Regels voor etiketten van chemische stoffen gaan op de schop
17 maart 2025
Definitieve tekst van PGS 15 voor verpakte gevaarlijke stoffen gepubliceerd
12 maart 2025
CBS: vervoer gevaarlijke stoffen op laagste punt sinds 2015
5 maart 2025
Strengere reclameregels voor producten met gevaarlijke stoffen
28 februari 2025
SZW heeft lijst met CMR-stoffen geactualiseerd
8 januari 2025
Ombudsman: vertragingen autorisatiebesluiten chemische stoffen zijn gevaar
23 oktober 2024
Arbeidsinspectie: werkgever moet beter beschermen tegen gevaarlijke stoffen
5 augustus 2024