Arbeidsinspectie: werkgever moet beter beschermen tegen gevaarlijke stoffen
Leestijd: 2 minuten
Toezichthouder publiceert nieuw onderzoeksrapport
05-08-2024 Bedrijven moeten meer doen om hun werknemers te beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie in een recent verschenen rapport. Hierin staan onder meer de bevindingen van de (her)inspecties en interventies die de toezichthouder de afgelopen vier jaar heeft uitgevoerd.
De Arbeidsinspectie heeft de afgelopen jaren via het programma Blootstelling Gevaarlijke stoffen veel aandacht besteed aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Dat programma richt zich op de meest risicovolle stoffen. Voorbeelden hiervan zijn de zogeheten CMR-stoffen, waar bijvoorbeeld lasrook, houtstof, dieselmotoremissie en chroom-6 onder vallen. Ook was er aandacht voor sensibiliserende stoffen. Dit zijn stoffen waarvoor mensen overgevoelig kunnen zijn. Daarnaast keek de toezichthouder naar bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen die bedwelming, vergiftiging, verstikking, brand of explosiegevaar kunnen veroorzaken.
Te weinig aandacht voor preventie
De toezichthouder kwam onder meer tot de conclusie dat werkgevers onvoldoende oog hebben voor algemene preventieve maatregelen. Denk hierbij aan het creëren van aparte ruimtes waar werknemers kunnen eten en drinken en zich kunnen omkleden. Of het gebruik van deksels op vaten om onnodige blootstelling te voorkomen, het gebruik van deugdelijke verpakkingen en leidingen om lekkages te voorkomen en geen opslag van gevaarlijke stoffen op de werkplek.
Onvoldoende kennis bij werkgevers
Een andere opvallende conclusie van de Arbeidsinspectie is dat werkgevers onvoldoende kennis hebben van de gevaarlijke stoffen die ze gebruiken en van de bijbehorende gezondheidsrisico’s, ook op de lange termijn. Het vervangen van gevaarlijke stoffen wordt minder vaak overwogen dan mogelijk is. Volgens de inspectiedienst is er ruimte voor meer innovatie op dat gebied.
Uit het rapport komt naar voren dat het nemen van maatregelen in overeenstemming met de arbeidshygiënische strategie, ook wel STOP-strategie genoemd, nog geen standaardpraktijk is. De Arbeidsinspectie wijst hierbij op overmatig gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen in plaats van technische beheersmaatregelen.
Arbocatalogus weinig toegepast
Het gebruik van de Arbocatalogus wordt volgens de toezichthouder ook nog niet breed toegepast op het onderwerp blootstelling gevaarlijke stoffen. En als de sector een Arbocatalogus heeft opgesteld en deze door de Arbeidsinspectie is getoetst, is de kennis daarvan bij werkgevers laag. Verder zouden werkgevers nog onvoldoende actief (en periodiek) invulling geven aan de arbozorgverplichtingen.
Risico's in kaart brengen
Andere verbetermogelijkheden die de Arbeidsinspectie voor werkgevers – en andere partijen – noemt zijn: breng risico’s in kaart, investeer in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, investeer in de veiligheidscultuur en praat met elkaar over gezond en veilig werken. Investeer verder in kennis over gevaren, risico’s en effectieve maatregelen.
Alle bevindingen van de Arbeidsinspectie zijn te lezen op de website van de toezichthouder.
Gerelateerde nieuwsberichten
Ombudsman: vertragingen autorisatiebesluiten chemische stoffen zijn gevaar
23 oktober 2024
ILT beboet verladers bij overtreding ontgassingsverbod
4 juli 2024
Nieuwe SZW-lijst met schadelijke stoffen is gepubliceerd
4 juli 2024
Vakantiewerk en gevaarlijke stoffen? Hier moet je op letten
24 juni 2024
Veel onwetendheid over CMR-stoffen bij bedrijven
30 mei 2024
Strengere regels voor werken met reprotoxische stoffen
23 mei 2024
Modal shift in EU onder druk door kostenverhoging spoorvervoer
6 mei 2024
ADR-regels soms niet nageleefd bij gevaarlijke stoffen
2 mei 2024
"Wij zien heel veel overtredingen"
7 december 2023