Nieuwe SZW-lijst met schadelijke stoffen is gepubliceerd
Leestijd: 2 minuten
Controleer de gevaarlijke stoffen in je bedrijf
04-07-2024 Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de lijst met CMR-stoffen geactualiseerd. Bedrijven die met schadelijke stoffen van de SZW-lijst werken, moeten direct in actie komen.
Elk halfjaar actualiseert het ministerie van SZW zijn lijst met kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen en processen. Al deze stoffen worden ook wel CMR-stoffen genoemd, waarbij de C staat voor carcinogeen (kankerverwekkend), de M voor mutageen (schadelijk voor genen) en R voor reprotoxisch (schadelijk voor de voortplanting). De nieuwste publicatie in de Staatscourant was op 1 juli 2024.
Verplicht raadplegen
Bedrijven zijn verplicht om de bijgewerkte SZW-lijst te raadplegen. Het teken '•' in de tabellen laat zien dat een bepaald proces is toegevoegd of gewijzigd sinds de vorige publicatie.
“Vaak gaat het om stoffen of processen die al onder een vergrootglas lagen. Bijvoorbeeld bepaalde vluchtige componenten en oplosmiddelen”, zegt Dennis Bossaert, ledenadviseur Gevaarlijke Stoffen bij evofenedex. “Bedrijven die werken met stoffen die op de SZW-lijst staan, moeten direct in actie komen. Voor die stoffen moeten ze de STOP-strategie toepassen.”
Beschermen tegen schadelijke stoffen
De STOP-strategie is door de overheid in het leven geroepen voor CMR-stoffen om veilig en gezond werken te borgen. “Werkgevers moeten er alles aan doen om werknemers te beschermen tegen schadelijke stoffen op de werkvloer. Daarom zijn werkgevers verplicht om die strategie voor CMR-stoffen te volgen”, aldus Bossaert.
Maatregelen volgens STOP-strategie
Bij de STOP-strategie moeten werkgevers maatregelen nemen in de volgorde van de letters STOP, waarbij de S staat voor substitutie. Een werkgever moet eerst kijken of hij een CMR-stof kan vervangen door een veiliger alternatief. De T staat voor technische maatregelen. Kan de werkgever bijvoorbeeld een afzuiginstallatie plaatsen? De O staat voor organisatorische maatregelen. Taakroulatie kan bijvoorbeeld een vervolgmaatregel zijn. De P staat tot slot voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Een werkgever moet voor bijvoorbeeld ademhalingsbescherming zorgen als werknemers met CMR-stoffen werken. Maar dit mag alleen als de S, de T of de O niet mogelijk zijn, waarbij te dure financiële maatregelen geen geldige reden zijn om door te gaan naar de volgende letter.
Veiligheidsinformatieblad updaten
Bossaert heeft nog een belangrijke tip voor bedrijven die met CMR-stoffen werken. “Leveranciers van de stoffen die op de SZW-lijst staan, zijn verplicht om hun veiligheidsinformatiebladen te updaten. Maar in de praktijk gebeurt dat dit niet altijd. Vraag daarom als downstreamgebruiker zelf om een update van het veiligheidsinformatieblad als je stoffen in je bedrijf gebruikt die op de SZW-lijst staan. Ongezonde werkomstandigheden moeten we écht zien te voorkomen”, besluit Bossaert.
Gerelateerde nieuwsberichten
Ombudsman: vertragingen autorisatiebesluiten chemische stoffen zijn gevaar
23 oktober 2024
Arbeidsinspectie: werkgever moet beter beschermen tegen gevaarlijke stoffen
5 augustus 2024
ILT beboet verladers bij overtreding ontgassingsverbod
4 juli 2024
Vakantiewerk en gevaarlijke stoffen? Hier moet je op letten
24 juni 2024
Veel onwetendheid over CMR-stoffen bij bedrijven
30 mei 2024
Strengere regels voor werken met reprotoxische stoffen
23 mei 2024
Modal shift in EU onder druk door kostenverhoging spoorvervoer
6 mei 2024
ADR-regels soms niet nageleefd bij gevaarlijke stoffen
2 mei 2024
"Wij zien heel veel overtredingen"
7 december 2023