ICC Incoterms 2020 en de douane-aangifte
ICC Incoterms 2020 en de douane-aangifte
30-08-2017 In een zesdelige reeks reikt evofenedex handvatten aan voor het doen van een foutloze douaneaangifte. In deze aflevering behandelen we de regelgeving rondom de ICC Incoterms® 2020.
Kosten en risico
Vak 20 van een douaneaangifte in de EU is gereserveerd voor één van de 11 ICC Incoterms® 2020, de standaard leveringscondities die door de International Chamber of Commerce ontwikkeld zijn. De leveringsconditie beschrijft de verdeling van verplichtingen, kosten en risico tussen de koper en verkoper bij een (internationale) goederenlevering.
Niet verplicht
De douane wordt graag volledig geïnformeerd over wat er de grens over gaat en de leveringsconditie hoort daarbij. Een belangrijke reden voor hen is om zicht te hebben op de berekening van de douanewaarde en het daarbij behorende bedrag aan invoerrechten dat afgedragen moet worden. Mocht hiermee de indruk gewekt zijn dat ICC Incoterms® 2020 verplicht gebruikt moeten worden, dat is niet het geval. Koper en verkoper zijn vrij om onderling af te spreken wie wat regelt, zelfs om een Incoterm uit een van de vorige versies, of helemaal geen, te gebruiken. Het is wel verplicht om te voldoen aan alle wettelijke voorschriften in het land van verzending en het land van bestemming op het gebied van douane en, waar van toepassing, Btw.
In de praktijk
In de praktijk wordt dit soms vergeten waarbij meestal te laat blijkt dat de koper en verkoper iets hebben afgesproken wat niet uitgevoerd kan worden. “De zending staat nog vast bij de douane…”. Bij een juist gebruik van de ICC Incoterms® 2020 wordt niet alleen de drie-letterige afkorting gebruikt maar ook de overeengekomen plaats van levering, het “kritieke punt” waar de verplichtingen (en het risico) overgaan van verkoper op koper.
Niet voldoende
De plaats van levering kan overal gelegen zijn tussen de plaats van verzending van de goederen en de plaats van aankomst. Wat eigenlijk inhoudt dat het voor de koper en verkoper niet voldoende is om alleen het “ICC Incoterms® 2020-boek” te lezen, maar ook op de hoogte moeten zijn van de wetgeving op de “overeengekomen plaats”. En mogelijk ook nog in de (doorvoer)landen die gepasseerd worden vóórdat de goederen de eindbestemming bereiken.
Kennis vereist
In de praktijk is dat niet eenvoudig. De wetgeving in “het eigen land” zal niet heel veel problemen opleveren, maar bijvoorbeeld een Amerikaan die EXW Amsterdam koopt zal toch wat kennis moeten hebben van de EU douaneregels. Omgekeerd, een Nederlandse exporteur die DDP Moskou levert krijgt te maken met de Russische wetgeving.
Meer inzicht
Voor meer inzicht kun je altijd de handelsportal Access2Markets van de EU raadplegen, een handig hulpmiddel. Onze vele opleidingen en trainingen helpen bij het juiste gebruik van deze portal en bij het doen van een foutloze aangifte. Download onze opleidingsbrochure(s) voor een uitgebreid overzicht van de diverse opleidingen.
Gerelateerde nieuwsberichten
Agrarisch Import Platform bezorgd over retributievoorstellen NVWA voor 2025
4 november 2024
Douane lanceert MAB als opvolger van OGA
31 oktober 2024
Bezuiniging op externe specialisten mag niet ten koste gaan van dienstververlening Douane
25 september 2024
Aangevers kunnen gebruik blijven maken van regelingen DIN en DEN
27 mei 2024
Veranderingen voor houders CGU-vergunningen
6 maart 2024
Invoering Border Target Operating Model start op 31 januari
9 januari 2024
Border Target Operating Model alsnog in werking
20 december 2023
Toelichting bij EU-sancties op ijzer en staal
6 december 2023
Digitalisering en automatisering centraal op Dag van de declarant
10 november 2023