Heinenoordtunnel krijgt categorie C voor gevaarlijke stoffen
Leestijd: 1 minuut
Wijziging vanaf 15 november 2024 van kracht
08-11-2024 De Heinenoordtunnel krijgt een nieuwe categorie-indeling voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Vanaf 15 november 2024 verandert de categorie D in C. Dit betekent dat de regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door de tunnel iets soepeler worden.
De Heinenoordtunnel ligt in de A29 tussen Barendrecht en Oud-Beijerland. Volgens Rijkswaterstaat rijden er elke dag zo’n 110.000 voertuigen door de tunnel, waaronder voertuigen met gevaarlijke stoffen. De tunnel heeft nu nog categorie D, maar vanaf 15 november verandert dat. De Heinenoordtunnel wordt dan een categorie-C-tunnel. De wijziging is aangekondigd in de Staatscourant van 7 november 2024.
Wat betekent dit voor vervoerders?
Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen zijn tunnels onderverdeeld in de categorieën A tot en met E. Zo kent een tunnel van categorie A geen beperkingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, maar is vervoer van gevaarlijke stoffen door een tunnel van categorie E nagenoeg verboden. De wijziging van Categorie D in C betekent dat er meer typen gevaarlijke stoffen door de tunnel mogen worden vervoerd.
De renovatie van de Heinenoordtunnel die in augustus 2024 is afgerond, gaf aanleiding tot de heroverweging van de tunnelcategorisering. Met de renovatie is de tunnel voorzien van tunnel-technische installaties, waardoor die geschikt is geworden voor indeling in categorie C.
Bulktransport van diesel en benzine mogelijk
Na de wijziging op 15 november is onder meer bulktransport van diesel en benzine door de Heinenoordtunnel mogelijk, aldus de Staatscourant. Hiermee ontstaat een extra mogelijkheid voor dit type vervoer en kan het vervoer zich meer spreiden over de routes via de N57, de A16 en de A29/A4. De Heinenoordtunnel blijft gesloten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen die aanleiding kunnen geven tot een grote of zeer grote explosie of het vrijkomen van een grote hoeveelheid giftige stoffen. Hieronder valt bijvoorbeeld het bulktransport van lpg.
Alternatieve routes
Voor gevaarlijke stoffen die niet via de Heinenoordtunnel mogen worden vervoerd of in het geval van een stremming van deze tunnel, kunnen de vervoerders gebruik blijven maken van de bestaande alternatieve routes over het hoofdwegennet via de N57, de Moerdijkbrug in de A16, en de Haringvlietbrug. Meer informatie over de categoriewijzing is te vinden in de Staatscourant.
Vragen over gevaarlijke stoffen
Dennis en zijn collega's helpen je graag verder
Gerelateerde nieuwsberichten
Extra regiobijeenkomsten over wijzigingen ADR 2025 en PGS-15
21 november 2024
ADR-regels soms niet nageleefd bij gevaarlijke stoffen
2 mei 2024
Ledenvraag | Is de heftruck ADR-plichtig?
22 april 2024
Prinses Margriettunnel afgesloten in weekend Koningsdag
11 april 2024
Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024
4 april 2024
Overgangsregeling ARIE-regeling loopt bijna af
5 december 2023
Logistiek overleg: evofenedex, TLN en Rijkswaterstaat verdiepen samenwerking
14 november 2023
Werk je met gevaarlijke stoffen? Check of je ARIE-plichtig bent
17 september 2023
'Wees alert op zeer gevaarlijke stoffen met een beveiligingsplan'
6 juli 2023