skipToContentskipToFooter

Maatregel zet Europese Unie en Nederland onder druk

03-04-2025 Donald Trump, president van de Verenigde Staten (VS), heeft 2 april op de door hem zo genoemde 'Liberation Day’ brede invoertarieven aangekondigd. Voor de Europese Unie (EU) bedragen deze tarieven 20 procent. Volgens evofenedex vormen de importheffingen een bedreiging voor de wereldeconomie en zetten zij Nederland rechtstreeks onder druk. 

De regering Trump stelt een extra invoerheffing van 10 procent in op alle geïmporteerde goederen. Deze maatregel gaat in op 5 april 2025. Op 9 april wordt het tarief voor een groot aantal landen verhoogd tot het percentage dat is genoemd in annex 1 van het presidentieel decreet. Voor de EU bedraagt dit percentage 20 procent. Goederen die vóór 5 april worden geladen en onderweg zijn naar de VS, zijn uitgezonderd.

Producten uit China worden met een extra heffing van 34 procent belast. Dit percentage komt bovenop de al bestaande 20 procent. Canada en Mexico krijgen geen nieuwe heffingen opgelegd, aangezien de eerder aangekondigde heffing van 25 procent inmiddels van kracht zijn. Goederen die onder het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Mexico en Canada vallen, blijven hiervan uitgezonderd. 

Op 3 april is ook de heffing van 25 procent op auto's ingegaan. Uiterlijk op 3 mei komt daar een heffing van 25 procent op auto-onderdelen bij. Sinds 12 maart zijn al heffingen van 25 procent op aluminium en staal van toepassing. Al deze productgroepen zijn uitgezonderd van de nieuwe 'wederkerige' heffingen. 

Grote impact op wereldeconomie 

De effecten van hoge importheffingen zijn helder: ze verhogen de kosten voor consumenten en ondernemers in zowel de EU als de VS. Ze schaden het mondiale investeringsklimaat en vormen daarmee een bedreiging voor werkgelegenheid, economische groei en innovatie. Bart Jan Koopman, algemeen directeur van evofenedex: “De aangekondigde maatregelen zijn betreurenswaardig, hoewel ze ook in de lijn der verwachting lagen. Dit was het scenario waar we eerder voor hebben gevreesd. De werkelijke schade blijft moeilijk te voorspellen, maar de gevolgen in wereldwijde leverketens zullen groot zijn.” 

EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemt de importheffingen 'een grote klap voor de wereldeconomie'. De EU wil in gesprek met de VS en heeft ook tegenmaatregelen achter de hand om de onderhandelingspositie te versterken. 

Koopman: “Een krachtige Europese reactie is helaas nodig om de handelsbetrekkingen te normaliseren. Tegelijkertijd biedt deze situatie kansen om andere handelsrelaties te versterken en nieuwe markten te verkennen. Nederlandse bedrijven zijn veerkrachtig – laten we die kracht benutten.” 

Ondersteuning en advies 

evofenedex biedt ondersteuning en advies aan bedrijven die te maken krijgen met deze handelsbelemmeringen. We kunnen bijvoorbeeld helpen met:  

  • uitleg over de oorsprongsregels van producten die onder de heffingen vallen;
  • het berekenen van heffingen op producten;
  • uitleg over douane-entrepots en veredeling;
  • het ontwerpen van veerkrachtige supply chains.

Meer informatie

We blijven de ontwikkelingen volgen en adviseren ondernemers die vragen hebben contact met ons op te nemen. Om leden zo goed mogelijk te blijven informeren hebben we een online community 'Themagroep Handelspolitiek Verenigde Staten' opgericht. In deze themagroep bespreken we de impact van de ontwikkelingen op Nederlandse bedrijven. Leden kunnen hier vragen stellen, inzichten delen en op de hoogte blijven van actuele veranderingen. Uiteraard kunnen leden met vragen terecht bij onze ledenservice en op de speciale VS-pagina op onze website.

reciprocal tariffs.png

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex