skipToContentskipToFooter

Nieuwe contractvorm biedt ruimte op vol elektriciteitsnet

07-04-2025 TenneT maakt 9,1 gigawatt aan vermogen op het hoogspanningsnet beschikbaar voor bedrijven op de wachtlijst. Deze extra ruimte ontstaat buiten de drukste momenten op het elektriciteitsnet, dankzij een nieuwe, flexibele contractvorm: het tijdsduurgebonden transportrecht. Hiermee komt in één keer ruim 40 procent van de huidige nationale piekvraag aan elektriciteit beschikbaar.

In de komende weken neemt TenneT contact op met alle bedrijven die eerder interesse toonden in dit nieuwe type contract.

Slim gebruik van restruimte

Op veel plekken in Nederland is het elektriciteitsnet tijdens de piekuren volledig benut. Daardoor komen bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting aanvragen op een wachtlijst. Om dit aan te pakken, werken netbeheerders, toezichthouders, het ministerie en de markt samen in het Landelijk Actieprogramma Netcongestie. Een belangrijk onderdeel is het beschikbaar stellen van netcapaciteit buiten de piekuren – de zogeheten restruimte – via flexibele contractvormen.

Hoe werkt het TDTR-contract?

Met een tijdsduurgebonden transportrecht (TDTR) krijgen bedrijven recht op transport van elektriciteit gedurende minimaal 85 procent van het jaar. In de overige 15 procent van de tijd – bij verwachte piekbelasting – kan TenneT beperkingen opleggen. Bedrijven krijgen deze informatie minimaal een dag van tevoren. TDTR is met name interessant voor ondernemingen die flexibel kunnen omgaan met hun stroomverbruik, zoals bedrijven met batterijsystemen, productieprocessen met planningsruimte of eigen noodvoorzieningen. Volgens TenneT kunnen deze gebruikers met TDTR en slimme inzet van tijdsafhankelijke tarieven tot 65 procent besparen op hun nettarieven.

Grote belangstelling vanuit de markt

Hoewel de beschikbare 9,1 gigawatt aan ruimte aanzienlijk is, overstijgt de vraag het aanbod. Er zijn al aanvragen binnengekomen voor ruim 70 gigawatt aan TDTR-contracten, vooral van grootschalige batterijparken. Volgens TenneT is dit veel meer dan op korte termijn economisch haalbaar is. Naar verwachting is er tot 2030 ruimte voor ongeveer 5 gigawatt aan flexibel vermogen van batterijen.

Stap naar landelijke uitrol

Na een kleinschalige test met klanten, onder wie Giga Storage in Delfzijl en Lion Storage in Vlissingen, is TenneT klaar voor landelijke toepassing van TDTR. Van de beschikbare 9,1 gigawatt is inmiddels 2,3 gigawatt toegewezen. De overige ruimte wordt verdeeld volgens het ‘first come, first served’-principe, waarbij ook maatschappelijke belangen worden meegewogen.

De 9,1 gigawatt is verdeeld over verschillende spanningsniveaus: 4 gigawatt op het 380.000 en 220.000 volt net en 5,1 gigawatt op het 150.000 en 110.000 volt net. Per regio is inzichtelijk gemaakt hoeveel ruimte beschikbaar is.

TenneT werkt op dit moment ook aan berekeningen voor regionale netbeheerders. Die kunnen restruimte benutten via een vergelijkbare aanpak met zogeheten tijdsblokgebonden transportrechten, bijvoorbeeld voor nachtelijke uren. De resultaten daarvan worden voor de zomer verwacht.