skipToContentskipToFooter

Serie artikelen brengt impact op handel en logistiek in kaart

07-11-2024 Nederlandse bedrijven doen er goed aan om na te denken over de gevolgen van de verkiezingsoverwinning van Trump in de Verenigde Staten. Algemeen directeur Bart Jan Koopman van evofenedex verwacht op basis van zijn uitspraken en beleidsvoorstellen nadelige effecten op de handel en logistiek. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse die onderaan deze pagina te vinden is.

Amerikaanse import belangrijk voor waardeketens

“Voor Nederland is het van groot belang om goede relaties te behouden met de Verenigde Staten”, aldus Koopman. “De VS spelen een relatief belangrijke rol voor Nederlandse exportproducten en -diensten.” Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zit in elke euro aan Nederlandse export gemiddeld 6 eurocent aan Amerikaanse waarde verwerkt. De VS spelen daarom een relatief belangrijke rol voor Nederlandse exportproducten en -diensten. Het CPB stelt dat 6% van de toegevoegde waarde van Nederlandse export van Amerikaanse origine is, ten opzichte van 5% uit Duitsland. “Dit betekent dat halffabricaten uit de VS een grotere waarde hebben voor de Nederlandse export dan die uit Duitsland, ondanks het feit dat Duitsland onze grootste handelspartner in totale handelsvolumes en uiteindelijk ook een belangrijkere exportbestemming is.”

Onze export naar de VS bedraagt 6 procent van onze totale export. Maar dit percentage slaat op de brutowaarde. Als je kijkt naar de nettobedragen van de gehele waardeketen, dan is het aandeel van de VS in de Nederlandse export bijna 9 procent.

Van vrije handel tot protectionisme

In het verleden hebben Amerikaanse regeringen sterk uiteenlopende handelsstrategieën gevoerd, die gericht waren op protectionisme tot bevordering van de internationale handel. Wanneer de VS zich op het internationale toneel inzetten voor vrije wereldhandel, profiteert Nederland als open economie en handelsland daar enorm van.

Helaas is er al sinds 2016 een duidelijke trend zichtbaar naar meer geslotenheid, protectionisme en meer focus op het versterken van eigen Amerikaanse industrieën. De hogere invoerrechten ingesteld onder president Trump, zijn nauwelijks afgeschaald onder Biden; ze zijn grotendeels in stand gehouden of zelfs verhoogd. Biden is de eerste Amerikaanse president in een halve eeuw die géén nieuwe handelsakkoorden heeft getekend of hierover heeft onderhandeld. Trump dreigt met universele importtarieven van 10 tot 20 procent, met heffingen op Chinese producten van minstens 60 procent en met een verder ontmanteling van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Kansen voor bedrijfsleven

Maar er zijn ook kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, vooral voor ondernemingen met een Amerikaanse vestiging. Trump is van plan om de Amerikaanse industrie te revitaliseren - zowel bestaande als hoogwaardige technologieën - en de binnenlandse vraag te stuwen. Dit gebeurt voornamelijk in de vorm van belastingverlagingen (denk ook aan zijn Tax Cut and Jobs Act in 2018) en subsidies. Zo is hij van plan de vennootschapsbelasting verder te verlagen naar van 21 naar 15%.

Actie van Europese Commissie

De kansen voor Nederlandse bedrijven vereisen wel dat de Europese Unie (EU) niet wordt geraakt door extra heffingen (zoals Trump voorstelt). Maar het is het duidelijk dat de Europese Commissie dit keer voorbereid is. Bij extra heffingen kan de Commissie snel met tegenmaatregelen komen. Een handelsoorlog is nooit wenselijk. Maar een snelle uitkomst hiervan, waarbij de EU een aparte regeling met de VS treft en zo op lange termijn profiteert van handelsomleidingen via Europa (‘friendshoring’), kan positief uitpakken.

Vragen over internationale supplychains en zeecontainervervoer?

Neem contact op met Casper Roerade, beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains.

Casper