skipToContentskipToFooter

Geopolitieke ontwikkelingen onzekere factor voor ontwikkeling economie

16-12-2024 De groei van de Nederlandse economie trekt de komende jaren aan, maar de geopolitieke onzekerheid is in toenemende mate een bedreiging voor onze economie. De komst van Donald Trump en een mogelijke handelsoorlog zou kunnen zorgen voor een lagere groei. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in de Najaarsraming die is verschenen. Daarnaast blijft de inflatie in Nederland de komende jaren met 3 procent hoger dan in het eurogebied. 

"De ECB streeft naar een inflatie van 2 procent. Daar gedijt de economie goed bij. Een inflatie van 3 procent is voor even geen probleem, maar dit niveau moet zich niet verankeren in de verwachtingen van mensen en bedrijven. Want dan wordt 3 procent het nieuwe normaal, en dat kost ons koopkracht en holt onze concurrentiepositie uit. Bovendien wordt het dan kostbaar en pijnlijk om de inflatie alsnog van 3 naar 2 procent te krijgen. Omdat wij maar beperkt kunnen steunen op het monetair beleid van de ECB – de Europese inflatie daalt sneller naar 2 procent - moeten vakbonden, werkgevers en het kabinet samen voorkomen dat 3 procent inflatie structureel wordt’’, aldus Olaf Sleijpen, DNB-directeur Monetaire Zaken en Financiële Stabiliteit.

Geopolitieke onzekerheid

De aantrekkende groei wordt echter bedreigd door geopolitieke onzekerheid. Nederland blijft als handelsland gevoelig voor ontwikkelingen in het buitenland, zoals in het Midden-Oosten en de Russische oorlog in Oekraïne, stelt DNB. Daar komt de dreiging van een handelsoorlog met hoge wederzijdse invoertarieven nog bij. De onzekerheid hierover is sinds de verkiezing van Donald Trump sterk toegenomen. Een handelsoorlog kan de economische groei in Nederland flink raken, zo berekent DNB.

Een handelsoorlog met hogere invoertarieven zal een rem zetten op de wereldhandelsgroei. Hoewel in 2023 circa 6 proent van de Nederlandse goederenuitvoer naar de VS ging, kan de Nederlandse economie aanzienlijke schade oplopen door Amerikaans protectionisme. Niet alleen door een lagere uitvoergroei naar de VS, maar ook door indirecte effecten op de Nederlandse handel met andere landen die last hebben van zo’n handelsoorlog. In een alternatief scenario dat DNB in de Najaarsraming doorrekende, valt de groei van de Nederlandse economie in 2025 en vooral in 2026 flink terug. In dat jaar blijft er van de geraamde groei van 1,5 procent nog slechts 0,4 procent over.

Voorkomen handelsoorlog

Het advies van DNB is om niet meteen terug te slaan met eigen handelstarieven, maar om Europees de samenwerking te zoeken om ervoor te zorgen dat het internationale handelsverkeer zo min mogelijk belemmerd wordt. Terugslaan met eigen Europese handelstarieven lijkt misschien logisch, maar een escalerende tarievenoorlog leidt - zeker ook bij ons - tot minder economische groei, zo waarschuwt DNB.