skipToContentskipToFooter

Niet alleen over handel maar ook over veiligheid en (economische) onafhankelijkheid

09-12-2024 Na 25 jaar onderhandelen hebben de Europese Unie en Mercosur op 6 december een handelsakkoord gesloten. Dit moet nog wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Het akkoord biedt veel handelskansen met de Zuid-Amerikaanse douane-unie, waarbij vijf landen zijn aangesloten. De agrarische sector vreest echter voor oneerlijke concurrentie.

Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is het een goede zaak dat het de Europese Commissie na jaren van onderhandelen gelukt is een handelsakkoord te bereiken met Mercosur, de douane-unie van Argentinië, Bolivia, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Het handelsakkoord creëert een markt van 700 miljoen mensen, en er gaat een streep door meer dan 90 procent van de handelstarieven. “Dit maakt de handel met deze Zuid-Amerikaanse landen voor Nederlandse ondernemers – en zeker ook het mkb – eenvoudiger en goedkoper. Dat is belangrijk voor een handelsland als het onze, dat een derde van zijn nationale inkomen in het buitenland verdient. Naast de afschaffing van tarieven bevat het verdrag ook afspraken over onder andere aanbesteding, intellectueel eigendom en duurzaamheid.”

Positie versterken

Het akkoord tussen de Europese Unie (EU) en de Mercosur-landen gaat volgens VNO-NCW en MKB-Nederland niet alleen over handel, maar ook over veiligheid en (economische) onafhankelijkheid. “De wereld om ons heen is veranderd en grimmiger geworden, met oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, China dat zich steeds vijandiger opstelt en de verkiezing van Donald Trump die onzekerheid met zich meebrengt. Het is cruciaal dat de Europese Unie (EU) goede relaties met bondgenoten zoals Zuid-Amerika heeft en we daarmee de handelsbetrekkingen aanhalen en bestendigen. Ook Draghi bevestigt in zijn recente rapport dat belang voor de positie van de EU in de wereld.”

Met het verdrag voorkomt Europa verder dat de invloed van China, dat al zeer actief is in Zuid-Amerika, nog groter wordt en maakt het zich minder afhankelijk van dit land waar het gaat om kritieke grondstoffen. De Mercosur-landen zijn rijk aan grondstoffen die voor de EU van groot belang zijn.

Voldoende waarborgen

Mercosur moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de EU-lidstaten. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het Nederlandse kabinet op ermee in te stemmen. Anders dan tegenstanders van het akkoord zien zij voldoende waarborgen om oneerlijke concurrentie door goedkopere of inferieure producten vanuit de Zuid-Amerikaanse landen te voorkomen. “Goederen die hier op de Europese markt komen, moeten gewoon aan dezelfde hoge Europese voorwaarden en standaarden voldoen. Bovendien worden Europese boeren beschermd met quota die de invoer van rundvlees en pluimvee inperken.” Ook zijn afspraken gemaakt om de duurzaamheidsstandaarden in de Mercosur-landen te verbeteren en meer in lijn te brengen met die van de EU.