skipToContentskipToFooter

Ondernemers plukken vruchten van digitalisering

23-05-2024 Digitalisering. Nog altijd staat een groot aantal bedrijven er weifelend tegenover. Maar wie eenmaal de stap heeft gezet, wil waarschijnlijk nooit meer terug naar de oude situatie. Twee ondernemers zijn erg enthousiast over digitale technieken. “Robots gaan we steeds meer zien.”

Voor dit verhaal zijn de nodige kilometers gemaakt, want ondernemer nummer 1, Hugo Jongejan, zit in Espel, een vlekje op de kaart in de Noordoostpolder, niet ver van Emmeloord. Jongejan geeft leiding aan Witlofkwekerij LOF, die elk jaar 2 miljoen kilo witlof kweekt en verhandelt. De 2 Duitse vestigingen van LOF zijn elk nog eens goed voor jaarlijks 1,3 miljoen kilo. Onze tweede gesprekspartner, Dirk Vreeken, is directeur van logistiek dienstverlener Martson BV in De Lier (ZH). Vanuit het hart van het Westland laat hij ruim 70 eigen vrachtauto’s naar talloze bestemmingen rijden. 

Elke maandag update

Zowel Jongejan als Vreeken is lovend over het effect van digitalisering op hun organisatie. “Wij gebruiken en gebruikten sowieso al veel digitale technieken in de teelt”, zegt Jongejan. “Alleen al vanwege registratie van het gewas: hoe groeit iets, wat is de inhoud van het product op het land en hoe vertaalt zich dat terug in de kwekerij? Data zijn voor ons van belang bij rooimomenten; die worden gekozen op basis van data. In de productie zijn we ook steeds meer met data bezig. We weten daardoor precies hoeveel kilo’s we geoogst hebben, hoeveel verpakkingen we gedaan hebben per uur en daardoor kunnen we alles herleiden naar uren per ton. We hebben drie kwekerijen, dus daardoor kun je goed vergelijken; elke maandag heb ik een update van de data van elke kwekerij. Op basis daarvan kan ik zien of de week naar behoren is gegaan.”

Dag van Digitalisering

Benieuwd welke digitaliserings-, robotiserings- en automatiseringsoplossingen interessant kunnen zijn voor jouw organisatie? Kom dan naar de Dag van Digitalisering op dinsdag 4 juni in Zoetermeer.

dagvandigitalisering-250x250_160x160.jpg

Fouten voorkomen

Van Vreeken komen soortgelijke geluiden. “Digitalisering scheelt tijd en levert kwaliteit op. Wij doen sowieso niets meer op papier. Vanaf de orderintake tot de afhandeling kan bij ons nu alles digitaal, ongeacht hoe de orders worden aangeleverd. Als ze via een EDI-verbinding komen, worden ze automatisch bij ons in het systeem gezet. Een pdf-bestand kunnen we met een pdf-reader inlezen, en er zijn nog klanten die een order gewoon met een mailtje sturen. Die kloppen we dan zelf in. Er gaat naar mijn mening nog iets te veel met de hand, maar dat heeft er vooral mee te maken dat veel van onze klanten geen belang hebben bij digitaal aanleveren”, aldus Vreeken. Het belangrijkste van die digitale intake is volgens hem dat het fouten voorkomt. “Je hoeft geen gegevens meer over te typen. We hebben scanners in onze auto’s, dus als er eentje gelost is, kan de CMR (de vrachtbrief, red.) meteen worden ingescand en verstuurd. Ja, ik weet dat er al digitale vrachtbrieven zijn, maar wij komen nog met grote regelmaat bij kwekers die zeggen: ‘Hang de vrachtbrief maar even aan de spijker.’ Het is puur praktisch dat we nog af en toe met een papieren vrachtbrief werken.” Zodra de chauffeur terugkeert van een rit verandert de status daarvan, worden automatisch de tarieven berekend en gaat de informatie naar de afdeling die de facturen maakt. 

“De eerste robots op het land rijden al. Die leveren al heel veel digitale gegevens, op basis waarvan je kunt zeggen: dit hier is goede witlof en dit is onkruid”

Hugo Jongejan

Witlofkwekerij LOF

digitalisering 2 - hugo jongejan.JPG

Onkruid bestrijden

Maar digitalisering gaat verder dan dat, zegt Jongejan op zijn beurt. Zo doet robotisering zijn intrede in de landbouw. “De eerste robots op het land rijden al. Die leveren al heel veel digitale gegevens, op basis waarvan je kunt zeggen: dit hier is goede witlof en dit is onkruid”, vertelt Jongejan. “Op basis van die data kun je onkruid bestrijden, en uiteindelijk is het niet ondenkbaar dat robots de kwaliteit van de witlof gaan bepalen. Er zal misschien nog een generatie overheen gaan voordat we die gegevens helemaal vertrouwen, maar er komt een moment dat we pleksgewijs gaan spuiten. Dan bekijkt een robot waar het nodig is en waar niet. Die techniek staat nu nog in de kinderschoenen, maar ik ben ervan overtuigd dat er over tien, vijftien jaar veel meer robots zijn. Dat zijn dan machines van zes of negen meter breed met iets van achttien camera’s erop, om de vijftig centimeter. We hebben zelf al zo’n robot voor de onkruidbestrijding. Achter elke camera zit dan een armpje. De camera maakt een foto en op basis hiervan krijgt het armpje een signaal van ‘wel of niet sproeien, elektrocuteren of eruit trekken’. Op die manier kun je het werk doen met minder mensen”, aldus Jongejan.

digitalisering 1 - verkleind.jpg

Een landbouwvoertuig met sproei-armen bewerkt een akker. Ook bij kwekerijen breekt digitalisering steeds verder door. Een camera bepaalt het verschil tussen onkruid en witlof en geeft een spuitkop met bestrijdingsmiddel opdrachten. (Foto: LOF)

CO2-rapportage

Vreeken ziet digitalisering als een verbeterproces dat nooit ophoudt. “We hebben bijvoorbeeld net de bouw van een Power BI afgerond. Daarmee halen we gegevens uit de verschillende systemen: opbrengsten, de uren van de chauffeurs, de kilometers uit de boordcomputers. Wanneer je al die data samenvoegt, kun je heel goede rapportages maken: per klant, per auto, per chauffeur. Het liefst per klant natuurlijk, want je wilt toch graag weten of je goed zit met je tarieven. Levert het op wat we willen dat het oplevert? Dat levert soms heel verrassende uitkomsten op.”

Op zijn wensenlijst staat nog een koppeling met een CO2-rap-portagetool. “Daarover zijn we in gesprek met BigMile, een gecertificeerd bedrijf. Want je kunt erop wachten dat onze klanten de komende jaren CO2-rapportages willen of moeten maken. Dan hebben ze ook gegevens van hun vervoerders nodig en daar spelen wij alvast op in”, aldus Vreeken.

"Start sowieso zo snel mogelijk met automatiseren. Bepaal eerst goed wat je wilt automatiseren, ga na of je softwareleverancier dit kan leveren en vraag om referenties. En sowieso is het handig om te gaan kijken bij bedrijven waar de applicatie al draait"

Dirk Vreeken

Martson B.V.

digitalisering 3 - dirk vreeken.JPG

Niet afwachten

Tips voor andere bedrijven hebben Jongejan en Vreeken ook. “Ga niet zitten afwachten”, zeg Vreeken resoluut. “Start sowieso zo snel mogelijk met automatiseren. Bepaal eerst goed wat je wilt automatiseren, ga na of je softwareleverancier dit kan leveren en vraag om referenties. En sowieso is het handig om te gaan kijken bij bedrijven waar de applicatie al draait.” Jongejan adviseert om vooral jongeren bij de digitaliseringsplannen te betrekken. “Die zijn ermee opgegroeid. Wij hebben een jonge student betrokken bij ons CRM-systeem en die kwam meteen met allerlei oplossingen die prima werken. Daar was ik zelf misschien ooit ook wel achter gekomen, maar zo’n student weet meteen waar hij moet zoeken. En nog een tip: als je écht bang bent voor hacken, zorg er dan voor dat je een goede adviseur of partij inhuurt. Een goede vriend van mij zegt altijd: ‘Als het een keer gebeurt, meteen mij bellen."

Dit artikel is eerder gepubliceerd in evofenedex magazine 3/2024

Dag van Digitalisering

Benieuwd welke digitaliserings-, robotiserings- en automatiseringsoplossingen interessant kunnen zijn voor jouw organisatie? Kom dan naar de Dag van Digitalisering op dinsdag 4 juni in Zoetermeer.

dagvandigitalisering-250x250_160x160.jpg