skipToContentskipToFooter

Vooral veel Chinese technologie doorgevoerd naar Europees achterland

21-06-2024  Noorwegen en IJsland leveren aan Nederland de meeste grondstoffen voor de energietransitie. Uit IJsland komt voornamelijk aluminium en uit Noorwegen nikkel en aluminium. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. 

De invoer van kritieke grondstoffen is superbelangrijk voor de energietransitie in ons land en daarbuiten. Voor de aanleg van stroomkabels en de uitbreiding van het stroomnetwerk zijn bijvoorbeeld koper en aluminium nodig. Nederland heeft mede daarom grondstoffen als aluminium (3,2 miljard euro), nikkel (1,3 miljard euro) en koper (0,6 miljard euro) ingevoerd in 2023, aldus het CBS. De invoerwaarden waren vorig jaar iets lager dan in 2022 vanwege een normalisatie van de metaalprijzen.

Noorwegen en IJsland

Noorwegen (1,0 miljard euro) en IJsland (0,9 miljard euro) leveren volgens het statistiekbureau de meeste grondstoffen voor de energietransitie aan Nederland. Uit IJsland komt vrijwel alleen aluminium. De import uit Noorwegen bestond vorig jaar voor 57 procent uit aluminium en voor 27 procent uit nikkel. Na Noorwegen en IJsland volgden op afstand Chili (lithium, koper), Australië (nikkel) en Zuid-Afrika (met name aluminium).

Vooral eindproducten uit China

In de Nederlandse top 10 van invoerlanden voor kritieke grondstoffen komt China niet voor, omdat dit land zelf veel eindproducten exporteert waarin kritieke grondstoffen zoals silicum, gallium, kobalt, lithium al verwerkt zijn. Het gaat hierbij om producten als zonnepanelen, elektrische auto’s, magneten en lithium(-ion)batterijen.

Invoer technologie voor energietransitie

Vorig jaar heeft Nederland voor 16,6 miljard euro aan technologie ingevoerd die inzetbaar is voor de energietransitie. Dat is 13 procent meer dan in 2022. Elektrische en hybride auto’s vormden de grootste groep met een importwaarde van 6,9 miljard euro in 2023. De andere twee grote groepen waren installaties voor het opwekken van zonne-energie (3,9 miljard euro) en technologie voor het opwekken van schone energie (5 miljard euro).

Duitsland grootste leverancier

De grootste leverancier van technologie voor de energietransitie bleek Duitsland te zijn, met een importwaarde van 4,8 miljard (2023). Op de tweede plaats stond China (3,8 miljard euro), gevolgd door België (1,4 miljard). De import uit Duitsland, België en Zuid-Korea bestond vooral uit elektrische en hybride auto’s, uit China kwamen vooral zonnepanelen.

Doorvoer

Voor de doorvoer in Nederland is China de grootste leverancier van technologie voor de energietransitie (11,8 miljard euro tegen Duitsland met 6,3 miljard euro). Nederland voerde vorig jaar namelijk veel Chinese zonnepanelen en elektrische auto’s in, die vervolgens werden doorgevoerd naar het Europese achterland, aldus het CBS.