Brexit & Britse pond: dit voorspelt valutamarkt
Leestijd: 3 minuten
“De valutamarkt vertelt van alles over mogelijke prijsschommelingen van het pond”
23-10-2020 Na ruim drie jaar onderhandelen is het nog steeds niet duidelijk hoe de toekomstige handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er volgend jaar uit zal zien. De valutamarkt onthult echter veel over de verwachtingen van de financiële wereld over toekomstige koerscapriolen van het Britse pond.
De link tussen brexit en de koersschommelingen van het Britse pond, steekt anders in elkaar dan je zou denken. Op 15 oktober 2020 verliep een belangrijke deadline in de scheidingsprocedure van het Verenigd Koninkrijk (VK) met de Europese Unie (EU). Volgens de Britse premier Boris Johnson was dit een uiterste datum om een principeakkoord te bereiken over de scheiding.
De standpunten van beide kampen lagen toen nog mijlenver uit elkaar op belangrijke vlakken als visserij en staatssteun. Toen de deadline verliep, waarschuwde Johnson zijn landgenoten dat zij zich schrap moesten zetten voor een chaotische brexit, zonder goede afspraken. En de wisselkoers tussen pond en euro? Die kwam op 15 oktober nauwelijks van zijn plaats. Het missen van de deadline kwam namelijk niet bepaald als een verrassing.
De onderhandelingen zitten al maandenlang muurvast. Een belangrijke reden voor de patstelling is dat Johnson vooral pijnlijk gezichtsverlies wil voorkomen. Dat dreigt bijvoorbeeld te gebeuren als de eigen territoriale wateren ook na brexit toegankelijk blijven voor vissers uit de EU. Aan de andere kant voelt Europa er niets voor zijn markt open te stellen voor ondernemingen die door staatssteun een oneerlijk concurrentievoordeel hebben.
Weinig veranderd
Het kan geen kwaad als ondernemer te kijken wat er op de valutamarkten gebeurt. Wereldwijd gaat er op een doordeweekse dag al gauw meer dan 6500 miljard dollar om in deze handel. Grote partijen kiezen positie om hun vermogen beter te laten renderen, om risico’s af te dekken, om in te spelen op andere kansen, of om allerlei andere redenen.
De lauwe reactie op het missen van de Johnson-deadline is een aanwijzing dat er volgens de valutawereld weinig veranderd is in de vooruitzichten voor brexit. De munt schommelde in de afgelopen jaren al geregeld rond het huidige wisselkoersniveau van de euro. Pas als het pond terugvalt tot het dieptepunt van eerder dit jaar (1,06 euro) of van de periode vlak na het aantreden van Johnson in de zomer van 2019 (1,07 euro), is dat een aanwijzing dat het gevaar van een no-deal brexit snel groeit.
De valutamarkt vertelt overigens nog meer over prijsschommelingen rondom brexit. De activiteit bij bepaalde termijncontracten wijst erop dat het pond kan stijgen richting 1,16 euro als er op enigerlei wijze toch nog een akkoord wordt bereikt. Als het VK echter zonder goede afspraken Europa de rug toekeert, kan de munt dalen tot minder dan 1,06 euro. Volgens de prijsvorming van valutacontracten wordt pariteit - waarbij het pond evenveel waard is als een euro – niet gehaald.
Mooie kans
Wie zakendoet buiten de eurozone, krijgt hoe dan ook te maken met valutarisico’s. Zelfs als je ervoor kiest in euro’s te factureren. In dat geval verschuif je alle problemen naar je zakenpartner. Dat is wel zo makkelijk. Maar het is de vraag of je dan uiteindelijk ook echt beter af bent. Want het afdekken van valutarisico’s brengt kosten met zich mee. De kans is groot dat die kosten lager liggen als je zelf de mogelijkheden in kaart brengt en voor een passende oplossing kiest.
Daar komt bij dat het een mooie kans is de banden met een internationale partner aan te halen als jij aanbiedt de impact van valutaschommelingen op de transactiefactuur voor je rekening te nemen. Een dergelijk gebaar is natuurlijk helemaal sterk richting partners in het VK, die het al zwaar genoeg hebben in de aanloop naar een onvoorspelbare brexit-periode.
Dit artikel is geschreven door valutaexpert Joep Backx van WorldFirst. Begonnen in Londen, heeft hij al vele jaren ervaring in de valutawereld. Hij is nu verantwoordelijk voor de groei van WorldFirst in Nederland en Europa.
Gerelateerde nieuwsberichten
Forse hinder op A16 bij Dordrecht in februari en maart
9 januari 2025
Stakingsdreiging havens VS afgewend, onrust bij ECT duurt voort
8 januari 2025
Interim Trade Agreement met Chili gaat in op 1 februari 2025
8 januari 2025
SZW heeft lijst met CMR-stoffen geactualiseerd
8 januari 2025
NLInvesteert gaat mkb-exporteurs strenger screenen
8 januari 2025
Per 1 januari 2025 nieuwe oorsprongsregels tussen EU en PEM-landen
8 januari 2025
Belastingdienst handhaaft weer volledig op schijnzelfstandigheid
6 januari 2025
Respijtperiode van twee maanden voor smart tacho 2
6 januari 2025
Vakbonden dreigen met staking bij ECT Rotterdam
6 januari 2025