Trump dreigt ‘zeer snel’ ook met importheffingen voor EU te komen
Leestijd: 3 minuten
Eén dag na aankondigen importheffingen voor Canada, Mexico en China
03-02-2025 Donald Trump heeft gisteren gedreigd ‘zeer snel’ importheffingen in te stellen voor de Europese Unie. Zaterdag kondigde de Verenigde Staten al aan importheffingen in te stellen voor Canada, Mexico en China; die gaan morgen in. De getroffen landen kwamen direct met tegenmaatregelen. Brussel waarschuwt dat importheffingen de handel verstoren en de inflatie verhogen.
Met zijn dreigementen richting de Europese Unie (EU) wil de Amerikaanse president Donald Trump een eind maken aan het grote handelsoverschot dat de EU zou hebben ten opzichte van de Verenigde Staten (VS). De Europese Commissie reageerde zondag met de boodschap dat importheffingen het handelsverkeer verstoren en de inflatie verhogen. “Ze beschadigen alle betrokken partijen.” Volgens een woordvoerder zal de EU “reageren op elke handelspartner die oneerlijke of willekeurige invoerrechten heft. De handelsbetrekkingen met en de investeringen in de VS zijn de grootste ter wereld en daarom staat er veel op het spel”. In Brussel zijn al lijsten opgesteld van Amerikaanse goederen waarvoor de EU importheffingen kan instellen als tegenmaatregel.
Constructieve samenwerking met VS
Tegelijkertijd werkt de Europese Commissie aan een voorstel om de handelsrelatie met de VS te verbeteren. Mogelijk zal de EU meer vloeibaar aardgas, meststoffen en wapens importeren uit de VS. Daarnaast zoekt Brussel toenadering tot Washington voor een betere afstemming en samenwerking richting China. Bijvoorbeeld om China's overcapaciteit in de staalsector aan te pakken.
Minister Reinette Klever (PVV) voor Buitenlandse Handel sprak gisteren haar zorgen uit over het instellen van de importheffingen tegen Canada, China en Mexico vanaf aanstaande dinsdag. Zij benadrukte daarbij dat Nederland niet gebaat is bij hogere handelstarieven en dat het kabinet blijft inzetten op een constructieve samenwerking met de VS. “Als er enige vorm van vergelding komt, zal deze wel robuust, proportioneel en de-escalerend moeten zijn”, benadrukt Casper Roerade, beleidsadviseur Mainports & Internationale Supplychains bij evofenedex. Klever spreekt dinsdag in Warschau over de handel met de VS met haar Europese collega’s. Polen heeft het onderwerp op de agenda gezet als voorzitter van de Raad voor de Europese Unie.
Beste antwoord
“Als kleine handelsnatie die een substantieel deel van haar inkomsten met internationale handel verdient is open, eerlijke en duurzame wereldhandel voor Nederlandse handels- en productiebedrijven essentieel”, vervolgt Roerade. “De aangekondigde importheffingen duwen het gemiddelde Amerikaanse tarief naar boven de tien procent, ongekend sinds de Tweede Wereldoorlog. evofenedex maakt zich zorgen over de aftakeling van het internationale handelssysteem. Het verbeteren van de Europese concurrentiekracht en versterkte inzet op handelsdiplomatie om onze handelsstromen te diversifiëren is op langere termijn nog altijd het beste antwoord op agressief buitenlands handelsbeleid.”
EU-Mercosur handelsverdrag
Een voorbeeld van het diversifiëren van handelsstromen is het EU-Mercosur handelsverdrag. Ook vanuit de Tweede Kamer klinkt dit geluid. D66-Kamerlid Jan Paternotte ziet bovendien ook kansen voor Europa. “De turbo op handelsakkoorden met de rest van de wereld. Hoe meer handel Europa heeft, hoe minder afhankelijk het is van de VS. Een verdrag met Zuid-Amerika ligt al klaar om te tekenen en levert de Nederlandse economie 300 miljoen euro op.” Hij vindt bovendien dat Europa zich moet presenteren als perfect alternatief voor bedrijven die in de VS gevestigd zijn.
Canada, Mexico en China
Bij de importheffingen voor Canada, Mexico en China gaat het om heffingen van 25 procent voor goederen uit Canada en Mexico. Op Chinese producten komt een heffing van 10 procent, bovenop de tarieven die al voor producten uit dit land bestaan. De VS zeggen importheffingen tegen Canada, Mexico en China in te stellen om een eind te maken aan de ‘nationale noodsituatie’ die zou ontstaan zijn door de instroom van drugs en vreemdelingen in dat land. Mexico zou grote aantallen illegale migranten de grens met de VS laten passeren. De extra importheffing voor China is een vergelding voor de grote hoeveelheden van het verslavende fentanyl die volgens Trump via China de VS binnenkomen. Canada zou verantwoording dragen voor beide problemen omdat het deze niet voldoende zou bestrijden en niet efficiënt met de VS zou samenwerken. Trump heeft bij zijn verkiezingscampagne duidelijk gezegd de problemen met migranten en drugs op te zullen lossen.
Tegenmaatregelen
Direct na het bekend worden van de importheffingen kwamen regeringsleiders van Canada, Mexico en China het felle reacties. Beijing heeft aangekondigd naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te stappen. De Canadese premier Justin Trudeau en de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum kondigden direct tegenmaatregelen aan. Canada zegt vanaf dinsdag heffingen van 25 procent in te stellen op circa 155 miljard Canadese dollar aan Amerikaanse importen. Ook Mexico zegt met tegenmaatregelente komen, waaronder importheffingen.
Kans op handelsoorlogen
Experts vrezen dat de vergeldingen van de door de Amerikaanse importheffingen getroffen landen, zullen leiden tot handelsoorlogen die de wereldeconomie kunnen schaden. Bovendien zal in de VS de inflatie toenemen. Daarnaast kan de waardestijging van de Amerikaanse dollar de export vanuit de EU beïnvloeden doordat Europese producten relatief aantrekkelijker worden voor Amerikaanse consumenten. Hoewel dit een gunstig effect kan hebben op de Europese export, kunnen andere factoren dit effect weer temperen.
Gerelateerde nieuwsberichten
CBS: groei internationale goederenhandel stagneert
7 februari 2025
Invest International versterkt samenwerking met Indonesië
4 februari 2025
Ondernemers kiezen Stockholm en Toronto als beste buitenlandse posten
30 januari 2025
Europese Commissie lanceert ‘concurrentiekompas’
30 januari 2025
VS: verplichte e-filing certificaten van conformiteit bij import bepaalde goederen
29 januari 2025
Interim Trade Agreement met Chili gaat in op 1 februari 2025
28 januari 2025
Overzicht effecten decreten Trump voor handel en logistiek
21 januari 2025
Zorgen maar ook optimisme bij ondernemers over komst Trump
20 januari 2025
Mexico en EU versterken handelsrelaties
20 januari 2025