skipToContentskipToFooter

Bpm is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen

Je betaalt belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) als je een motorrijtuig koopt of importeert in Nederland. De bpm voor de bestelauto is vanaf 1 januari 2025 gebaseerd op de CO2-uitstoot. Voor bestelauto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram/km hoef je geen bpm te betalen. Is de CO2-uitstoot niet bekend, dan stelt de Belastingdienst deze vast op 330 gr/km. Het maakt daarbij niet uit wat de brandstof is.

  • De hoogte van de bpm is afhankelijk van de CO2-uitstoot in gram/km voor personenauto’s, bestelauto’s en motorrijwielen.
  • De bpm is gebaseerd op de CO2-uitstootberekening volgens de WLTP-methode (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure).
  • De meting wordt uitgevoerd bij de typegoedkeuring van een auto.
  • De bpm is lager voor auto’s die minder CO2 uitstoten.
  • Voor volledig elektrische auto’s betaal je geen bpm.

Ombouw bestelauto: gevolgen voor bpm

Is een bestelauto, inclusief de tweede-fase-ombouw, voltooid op het moment van de inschrijving bij de RDW, dan moet je de bpm berekenen met de CO2-uitstoot van die voltooide situatie. Ben je ondernemer en wordt een bestelauto die is ingeschreven bij de RDW omgebouwd volgens jouw wensen (klantspecifieke ombouw), dan is bpm betaald bij de kentekeninschrijving met de CO2-uitstoot die toen bekend was. Voldoet het motorrijtuig na de klantspecifieke ombouw nog steeds aan de bpm-eisen van een bestelauto, dan hoef je niet opnieuw aangifte te doen. Is de CO2-uitstoot door aanpassingen aan de motor binnen 3 jaar na de kentekeninschrijving hoger geworden, dan moet je als ondernemer wel opnieuw aangifte bpm doen.

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex

Vragen over vervoer?

Marjolein en haar collega's helpen je graag verder

Marjolein Vervoer evofenedex