skipToContentskipToFooter

Mensen stellen het op prijs als je respect toont

Drie jaar geleden kwamen er amper brieven binnen als er een vacature was, maar nu zijn dat er tientallen, merkt directeur René Treur van Treur Kaas. Hij zorgt voor een goede balans tussen verschillende contracten om te kunnen inspelen op onverwachte situaties. “Dat geeft ons flexibiliteit.”

De arbeidsmarkt is aan het veranderen. Vergrijzing ligt op de loer en de behoefte aan personeel dat wendbaar kan worden ingezet, groeit. Uit een eerder onderzoek dat door evofenedex en ABN-Amro werd gehouden onder grote, middelgrote en kleine bedrijven bleek dat het gezondheidsbeleid, ontwikkelingsbeleid en duurzame inzetbaarheid belangrijk worden gevonden. Een van de bedrijven die deelnam aan het onderzoek was Treur Kaas uit Woerden. Bij deze kaasgroothandel werken zo’n vijftig mensen. “Mijn vader is het bedrijf in 1955 begonnen en inmiddels is de derde generatie in de onderneming aan het werk”, vertelt directeur René Treur. “Wij kopen kaas bij kaasmakerijen en laten dat hier rijpen, waarna we het verhandelen. Driekwart van onze kazen blijft in Nederland en een kwart gaat naar het buitenland, tot Amerika en Canada aan toe.”

Balans

Door de coronacrisis is ook de arbeidsmarkt veranderd. “Van de crisis zelf hebben we gelukkig niet heel veel last gehad, maar ik merk wel dat er meer mensen op zoek zijn naar werk. In 2018 hebben we een forse wisseling gehad in ons team. Het liep niet meer zo lekker en we hebben toen afscheid genomen van een flink deel van het team. Dat hielp, want er ontstond een nieuw team vol nieuwe energie. Maar om die functies toen weer bezet te krijgen, moesten we behoorlijk wat inspanningen verrichten. Soms kregen we twee of drie brieven binnen, maar bij gesprekken bleek er dan geen match te zijn en ging de zoektocht verder.” Voor de managementfuncties heeft Treur behoorlijk moeten zoeken naar de juiste mensen. “Nu heb ik twee vacatures openstaan en daar krijg ik zo twintig tot dertig brieven voor binnen.”

Treur zoekt naar een goede balans tussen overeenkomsten voor bepaalde en onbepaalde tijd. “Dat geeft ons enige flexibiliteit. Mocht er dan onverwachts iets gebeuren wat enorme impact heeft op onze handel, dan zitten we niet vast aan enorm hoge transitievergoedingen. Als iemand goed werk verricht en van meerwaarde is, geven we wel een contract voor onbepaalde tijd.” Toch blijft hij voorzichtig, want door alle huidige wet- en regelgeving kost het veel moeite om van iemand afscheid te nemen. “We hebben nu iemand die langdurig ziek is en die ik wel vol moet doorbetalen. Diegene is van de zomer naar een oranje gebied op vakantie geweest en met COVID-19 teruggekomen. Wij hadden van tevoren die reis afgeraden, maar deze persoon ging toch en belandde op de intensive care en is aan het revalideren. Naast dat diegene al niet goed functioneerde zijn we nu toch in een juridische strijd verwikkeld. Dat kost je als ondernemer ontzettend veel tijd en geld en dat steek je liever in de onderneming.”

“Iemand die niet goed in zijn vel zit thuis, presteert ook minder goed op zijn werk.”

René Treur

Treur Kaas

941ea49a245e0eaa7596e2401cb5c947.png

Weinig verloop

Een groot aantal mensen werkt echter al lang bij het bedrijf en het verloop is - uitgezonderd in 2018 - niet groot. “Ik denk dat ons bedrijf aantrekkelijk is omdat we korte lijnen hebben en we veel aandacht hebben voor de personen. Zelf ben ik geregeld bij de verschillende onderdelen te vinden. Pas heb ik nog een dag op de vrachtauto gezeten, omdat onze chauffeur niet kon werken. Hij was thuis bij zijn vrouw die aan het bevallen was. Ik kwam weer bij klanten die ik zeven jaar niet had gezien en dat was ontzettend leuk.” Dat er zo’n vijftig mensen werken is ook prettig. “We hebben een leuk team. Ik heb iemand in dienst die leiding heeft gegeven aan een afdeling van 165 man bij een groot bedrijf. Die heeft een stap teruggedaan om hier te mogen werken en bloeit helemaal op. Dat is ontzettend mooi om te zien.” Ook tijdens de crisis bleek hoe wendbaar en hecht het team is, zegt Treur. “Waar het kon hebben we onze kantoormedewerkers thuis laten werken. In combinatie met thuisonderwijs zal dat best tot een wat lagere output hebben geleid, maar het welbevinden van de medewerkers staat voorop. Want iemand die niet goed in zijn vel zit thuis, presteert ook minder goed op zijn werk.”

Creatief

“Aan de organisatorische kant hebben we ook aanpassingen moeten doen”, vervolgt hij. “Allemaal tegelijk in de kantine kan bijvoorbeeld niet. Maar iedereen is creatief en nu het lekker weer wordt, gaan we met zijn allen naar buiten in de pauze. Zo blijft de onderlinge band goed. En ik merk dat mensen het op prijs stellen als je respect toont, mensen waardeert. Daar krijg je ontzettend veel voor terug.” Bang dat personeel weer vertrekt als straks de economie weer gaat aantrekken is Treur niet. “Dat is iets van alle tijden. Je kunt nog zoveel doen, maar als mensen zijn uitgekeken bij je bedrijf dan gaan ze toch wel. Zoals mijn vader al zei na het vertrek van zijn knecht, de allereerste medewerker van het bedrijf: er komt altijd weer iemand terug.”

Aanmelden HR-update

Doe jij voldoende om de juiste medewerkers te vinden, binden en te boeien? Meld je aan voor de HR-update en krijg iedere maand de laatste kennis, trends en tips rondom de belangrijkste HR-thema's in je mailbox.