skipToContentskipToFooter

Veranderingen op douanegebied hebben grote gevolgen voor bedrijfsleven

12-10-2023 De douanewereld is flink in beweging. In de nieuwste editie van het vakblad globe, die ook online beschikbaar is, kun je daar alles over lezen. Zo wordt er momenteel gewerkt aan de herziening van het Douanewetboek van de Unie, en hebben internationale ondernemers nog een krappe 3 maanden om te migreren naar het Douaneaangiften Management Systeem (DMS).

Ook Bayer Crop Science is bezig voor zijn aangiften over te stappen van AGS naar het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS), een stap die alle bedrijven die met export of import te maken hebben moeten zetten. “Tijdens dat proces wordt ook bekeken of we een groot deel van onze douanezaken niet beter in eigen beheer kunnen gaan nemen”, legt senior professional customs compliance officer Ron van der Gaarden uit, als we hem in Enkhuizen interviewen voor het hoofdartikel. Als je wilt weten wat je kunt doen om je goed voor te bereiden op de implementatie van DMS, lees dan vooral ook het artikel van Agnieszka Brodacz, specialist Customs & Trade Compliance bij evofenedex.

Tekst loopt verder onder beeld.

Veranderingen

Het Douanewetboek van de Unie wordt drastisch herzien door Brussel. Godfried Smit, manager European Affairs bij evofenedex, waarschuwt ervoor dat de voorgestelde wijzigingen grote gevolgen gaan hebben voor het bedrijfsleven. We bespreken 5 belangrijke veranderingen als gevolg van de invoering van het Automated Export System per 30 november 2023. Paula Posthumus en Frank Resseler, beiden werkzaam bij het BTW Instituut, behandelen de aanscherping van de voorwaarden voor het toepassen van de vereenvoudigde ABC-regeling.

Preferentiële regelingen

Uit het artikel van Hans Kokje, productmanager Opleidingen & Trainingen bij evofenedex, blijkt dat oorsprong een belangrijke rol speelt bij internationale transacties. Aan de hand van 2 casussen laat hij zien wat de voordelen en valkuilen van preferentiële regelingen kunnen zijn. Frank Bertens van de KVK bespreekt in zijn bijdrage enkele aandachtspunten bij het werken met preferentiële leveranciersverklaringen. Volgens Lilian Retel, ambassadeur en moderator van het Netwerk Customs & Trade Affairs van evofenedex, hoeft bij het doen van douaneaangiften kwaliteit niet ten koste te gaan van snelheid. De gastcolumn wordt dit keer verzorgd door Norbert Kouwenhoven, adviseur Strategie en Innovatie bij de Douane. Hij benadrukt het belang van een goede samenwerking met het bedrijfsleven.

Diverse evenementen

Voor douaneprofessionals organiseren we wederom de Dag van de declarant, die dit jaar op donderdag 9 november plaatsvindt in Veenendaal. Tijdens dit evenement kun je je laten inspireren door interessante sprekers en relevante workshops volgen.

Huub Klepper van het genomineerde Klepper & Klepper legt uit waarom deze ambachtelijke dropmakerij de ondersteuning van het Oranje Handelsmissiefonds goed kan gebruiken. Ook vragen we jurylid Michel Disselhorst van evofenedex hoe de jury te werk gaat. Of Klepper & Klepper ook tot de 10 uiteindelijke winnaars behoort, wordt bekendgemaakt tijdens het Nationaal Export Event. Op woensdag 1 november in De Woonindustrie te Nieuwegein. Als je als exporteur wilt ontdekken hoe je futureproof exporteert, dan mag je dit evenement niet missen.

Motorkledingbedrijf REV’IT schopte het tot de laatste 3 genomineerden bij de allereerste FD Gazellen Internationaal Award, die eerder dit jaar tijdens Trends in Export werd uitgereikt. Ivan Vos, oprichter en managing director, vertelt meer over de positieve gevolgen van de nominatie.

Afrika en Australië

Exporteren naar Noord-Afrika is niet altijd even gemakkelijk vanwege alle benodigde exportdocumenten en de ingewikkelde - en vaak veranderlijke - lokale wet- en regelgeving. Daan de Jong van Omron Healthcare Europe heeft veel ervaring op dit vlak en belicht de belangrijkste aandachtspunten. Lianne de Vries van Invest International gaat in haar artikel onder meer in op de door de Nederlandse overheid aangekondigde investeringsfondsen in Namibië en Zuid-Afrika, die moeten helpen bij het waarmaken van onze groene waterstofambities. Ook Australië is interessant voor Nederlandse ondernemers. Hugo Klijn, de Nederlandse consul-generaal in Sydney, legt uit waar hij de meeste kansen ziet.

Kosteloos exportvraag neerleggen

Vanuit Buenos Aires ondersteunt Pepijn Verhey met zijn bedrijf Agrivalue al zo’n 20 jaar Nederlandse agrifoodondernemers bij zakendoen in Latijns-Amerika. Voor de rubriek Buitenlandse Belevenissen vragen we hem onder meer hoe het is om in Argentinië te wonen en te werken. Dat Royal Delft innovatie hoog in het vaandel heeft staan, blijkt uit het gesprek met exportmanager Mirjam Boon, als we haar interviewen voor de rubriek Vreemde Zaken. Als lid van evofenedex kun je kosteloos je exportvraag neerleggen bij onze ledenadviseurs. Voor de rubriek Export Matters hebben we een selectie gemaakt van veelgestelde vragen en antwoorden.

Lees de nieuwste editie