skipToContentskipToFooter

Rederijen mijden Rode Zee zoveel mogelijk

25-04-2024 Rederijen kiezen ervoor om hun schepen onder een andere vlag te laten varen om aanvallen van Houti’s in de Rode Zee te voorkomen. Sinds de onrust in Gaza schieten rebellen geregeld projectielen af op schepen waarvan zij denken dat ze een link hebben met Israël of een land dat achter Israël staat. Westerse scheepseigenaren hopen met de vlaggenwissel een aanval te voorkomen.

Zo verruilden vijftien schepen hun Belgische vlag voor een exemplaar van de Marshalleilanden, zo stelt het maritieme informatiebedrijf Windward bij de NOS. De vlag van Gabon is momenteel het meest populair, ook bij olietankers. Zij wisselen van vlag om ongemerkt olie te kunnen verschepen uit Rusland. Voorheen waren de vlaggen van Liberia en de Marshalleilanden populair bij deze groep, maar sinds de Verenigde Staten harder optreedt tegen sanctieontwijking via deze twee landen zijn andere landen in opkomst.

Dodelijke slachtoffers

Dat de dreiging in de Rode Zee groot is blijkt wel uit incidenten de afgelopen tijd. Zo zonk in februari een schip met kunstmest door een aanval en kwamen in maart drie bemanningsleden om het leven na een aanval. Grote rederijen zoals Hapag-Lloyd mijden het gebied en ook het Chinese Cosco en het Japanse One sturen nog maar een klein deel van hun vloot door de Rode Zee.

Schepen die onder een Nederlandse vlag varen slaan de Rode Zee ook over. Waar in 2023 nog gemiddeld 13 tot 14 schepen per maand met de Nederlandse driekleur langs Bab al-Mandab bij Jemen voeren daalde dat dit jaar tot gemiddeld twee per maand.