skipToContentskipToFooter

Levenscyclus verpakkingen moet recyclebaar zijn

29-01-2025 De Europese Unie heeft officieel de definitieve tekst van de nieuwe verpakkingsverordening (PPWR) gepubliceerd. De verordening is ingegaan op 1 januari 2025 en het merendeel van de regels moet in 2030 worden toegepast.

De nieuwe wet is niet alleen bedoeld om de nog altijd groeiende afvalberg te verkleinen, maar ook om de interne markt voor verpakkingen te harmoniseren en een circulaire economie te bevorderen. Mede vanwege dat laatste wordt er gekeken naar de volledige levenscyclus van verpakkingen. Deze moeten recyclebaar zijn en daarom zo weinig mogelijk zorgwekkende stoffen bevatten. 

Doelstellingen

Tegen 2030 moet de hoeveelheid verpakkingsafval per hoofd van de bevolking met 5 procent zijn verminderd, met verdere doelstellingen van 10 procent in 2035 en 15 procent in 2040. De verordening verplicht de producenten van verpakkingen om de kosten te dragen voor het beheer van het verpakkingsafval dat ze op de markt brengen.

Geldt ook voor loze verpakkingsruimte

De nieuwe maatregelen gaan behoorlijk ver, want ze raken niet alleen de samenstelling van verpakkingen, maar bestrijden ook loze verpakkingsruimte. Onnodige verplaatsingen van lucht moeten tot een minimum worden beperkt. Voor groeps-, transport- en e-commerceverpakkingen geldt over twee jaar een maximale leegruimteratio van 40 procent. Godfried Smit, secretaris-generaal van de European Shippers’ Council (ESC), de Europese vereniging voor verladers. "Bedrijven doen er goed aan om nu in kaart te brengen wat ze zelf gebruiken in hun verpakkingen. Welke materialen worden daarin toegepast en wat zijn de alternatieven? Belangrijke vraag is ook: als die alternatieven duurder zijn, worden je producten dan ook duurder?"

Verbod op plastic wegwerpverpakkingen

Vanaf 1 januari 2030 is het verboden plastic wegwerpverpakkingen te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen voor onbewerkte verse groenten en fruit, portieverpakkingen voor koffiemelk en sauzen, miniatuurverpakkingen van toiletartikelen en plastic draagtassen met een dikte van minder dan 15 micron.

Gebruik van gerecycled materiaal

De verordening stimuleert ook het gebruik van gerecycled materiaal. Voor kunststof verpakkingen worden minimumeisen gesteld aan het aandeel gerecycled materiaal, afhankelijk van het type verpakking en de toepassing daarvan.

Een andere kernmaatregel is het harmoniseren van regels voor etikettering. Dit omvat uniforme labels voor afvalscheiding, zodat consumenten duidelijk kunnen zien hoe verpakkingsmaterialen moeten worden gescheiden en verwerkt. Daarnaast moeten producenten voortaan voldoen aan strengere ontwerpvereisten. Verpakkingen moeten herbruikbaar of recyclebaar zijn en mogen geen overbodige materialen of schadelijke stoffen bevatten.