skipToContentskipToFooter

Van circulair ondernemen tot aanschaf zero-emissievrachtauto

03-01-2025 Een nieuw jaar betekent de sluiting van een aantal subsidiepotjes, maar ook de opening van nieuwe regelingen. Welke nieuwe subsidies van de Rijksoverheid kun je als bedrijf voor verduurzaming krijgen? Een kleine greep uit het aanbod. 

Veel subsidiepotjes sluiten op 31 december, ongeacht of de bodem in zicht is gekomen of niet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven Aanschaf (SPRILA), die tijdelijk op slot is gegaan. Maar in 2025 zijn er ook nieuwe landelijke subsidieregelingen. We lichten er twee uit. Beide worden uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie Circulair implementeren en opschalen

De nieuwe subsidie Circulair implementeren en opschalen (CIO) is bedoeld voor ondernemers die producten of materialen opnieuw willen gebruiken, repareren of met hoge kwaliteit willen recyclen. Ook bedrijven die daarmee al bezig zijn en hun activiteiten willen uitbreiden om zo minder CO2 uit te stoten, kunnen een aanvraag doen.

De aanvraagperiode start op donderdag 30 januari om 9.00 uur en eindigt op dinsdag 8 april om 12.00 uur. Subsidie-uitvoerder RVO adviseert de aanvraag alvast half januari online op Mijn RVO in te vullen, zodat die op 30 januari meteen kan worden ingestuurd.

Mkb’ers krijgen maximaal 50 procent van de gemaakte kosten vergoed en grootbedrijven 15 procent. De subsidie varieert van 50.000 tot 500.000 euro per aanvraag en is minimaal 25.000 euro per onderneming. In totaal zit er 9.755.000 euro in de pot, dus snel aanvragen is een must. Meer informatie over CIO op de website van RVO.

Subsidieregeling Circulaire Batterijen

Een andere nieuwe regeling, die sinds 16 december is geopend, is de Subsidieregeling Circulaire Batterijen (SCB). Deze is voor ondernemers met innovatieve ideeën voor de ontwikkeling, toepassing of het gebruik van duurzame batterijen. Het gaat om innovaties in nieuwe materialen en batterijonderdelen, productie van batterijapparatuur, batterijsystemen voor voertuigen en het stroomnet, en recycling van batterijen.

Een belangrijke voorwaarde is dat je als ondernemer samenwerkt met een andere partij aan de innovaties voor batterijen en systemen in de batterijketen. Het samenwerkingsverband moet bestaan uit minstens één onderneming en een onderzoeksorganisatie. Of uit meerdere bedrijven die niet met elkaar verbonden zijn in een groep.

Het totale budget dat RVO beschikbaar stelt is 95.000.000 euro. Dat is weer onderverdeeld in vier budgetten voor vier thema’s. De regeling is geopend tot woensdag 16 april tot 17.00 uur. Ook voor deze regeling geldt dat mkb’ers meer subsidie kunnen krijgen dan grote bedrijven. Meer informatie over SCB op de website van RVO.

Bestaande subsidiepotjes weer gevuld

Behalve nieuwe subsidiepotjes zijn er ook bestaande potjes die dit jaar opnieuw gevuld zijn. Bijvoorbeeld de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen voor binnenvaartschippers, die vanaf maandag 13 januari opengaat. Of de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen), die al beschikbaar zijn. De MIA en Vamil zijn twee aparte regelingen die belastingvoordelen geven aan ondernemers die investeren in een innovatief en milieuvriendelijk bedrijfsmiddel. Om welke middelen het gaat is op te zoeken in de Milieu- en Energielijst 2025.

Vanaf dinsdag 28 januari om 9.00 uur gaat de regeling Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks, ook wel bekend als AanZET, ook weer open. Het budget voor deze eerste aanvraagronde van 2025 is 35,3 miljoen euro. De subsidie is bedoeld voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe emissieloze vrachtauto willen kopen of leasen.

Later in het jaar, op 30 september, volgt een tweede openstelling met een budget van 30 miljoen euro. Nieuw dit jaar is dat je als ondernemer ook voor een waterstoftruck een aanvraag kunt indienen. Meer informatie over AanZET op de website van RVO.

Andere subsidieregelingen

Uiteraard zijn er nog meer potjes. Wie meer hierover wil weten, kan een kijkje nemen op de website van RVO. Daar is vaak ook te zien hoeveel geld er nog in een pot zit. We raden aan ook bij gemeenten en provincies te checken of ze subsidies voor verduurzaming verstrekken.