Europese Commissie wil duurzaamheidswetten bundelen
Leestijd: 1 minuut
Samenvoegen CSRD, CSDDD en Europese Taxonomie zou regeldruk verminderen
28-11-2024 De Europese Commissie wil drie duurzaamheidswetten samenvoegen om de regeldruk voor het bedrijfsleven te verminderen, aldus Het Financieele Dagblad. Hiermee denkt Brussel tegemoet te komen aan het bedrijfsleven, dat zich zorgen maakt over de toenemende regeldruk vanuit Europa. Volgens veel bedrijven is dit de belangrijkste oorzaak dat ze de concurrentie met de Verenigde Staten en China niet meer aankunnen.
Door middel van een zogeheten verzamelwet wil Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie (EC), drie duurzaamheidswetten bundelen. Concreet gaat het om de Corporate Sustainability Reporting Directive, de Corporate Sustainability Due Diligence Directive en de Europese Taxonomie (een classificatiesysteem waarmee bedrijven en organisaties getoetst kunnen worden op hun investeringen). Door wetten te bundelen denkt de EC de regeldruk voor bedrijven te kunnen verminderen.
Schrappen wat overbodig is
“Het is goed dat de Europese Commissie hier aandacht voor heeft, want er zijn de laatste jaren veel duurzaamheidswetten uit Brussel gekomen, die niet allemaal even goed op elkaar afgestemd zijn. Dit zorgt ervoor dat ondernemers wet voor wet aan de slag moeten. Als dat met het hele pakket tegelijk kan, zou dat veel druk wegnemen”, aldus Elmar Otten, senior beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex.
“Het is wel afwachten hoe het plan er exact uit gaat zien en welke wetten er ‘samengevoegd’ gaan worden. Laten we vooral zorgen dat wetten die inmiddels redelijk stevig staan, zoals de duurzaamheidsrapportage CSRD, niet compleet overhoopgehaald worden. Wat evofenedex betreft, gaat het om schrappen van wat overbodig is, het aanbrengen van samenhang en oplossingen zoeken voor verplichtingen die slecht uitvoerbaar zijn. Wij hebben eerder al met de European Shippers' Council een notitie naar de Commissie gestuurd met ontwerpprincipes voor duurzaamheidswetgeving. Die gaan we zeker nog een keer onder de aandacht brengen.”
Nog niet van kracht
De EC gebruikt wel vaker een verzamelwet ofwel omnibuswet. Opvallend is dat Von der Leyen dit instrument nu wil gebruiken voor wetten die nog niet van kracht zijn. Dit kan onzekerheid voor bedrijven opleveren. Milieuorganisaties waarschuwen ervoor dat het bundelen van duurzaamheidswetten tegenstanders daarvan de kans geeft deze af te zwakken of uit te stellen. Dit laatste gebeurde onlangs met de Europese ontbossingsverordening (EUDR), die nu niet op 30 december 2024 van kracht wordt maar pas een jaar later.
Gerelateerde nieuwsberichten
Minister Klever: “Zet je handel op één dan zet je Nederland op één”
27 november 2024
Nederland investeert wereldwijd in fietsen
21 november 2024
evofenedex: voer mkb-toets in voor totaalpakket aan IMVO-regels
12 november 2024
evofenedex houdt pleidooi bij Tweede Kamer voor internationale handel
6 november 2024
Europese Commissie stelt 12 maanden uitstel ontbossingsverordening voor
3 oktober 2024
Kabinet pakt regeldruk voor ondernemers aan
18 september 2024
Kabinet zet in op EU-handelsverdragen en mondiale spelregels voor handel
18 september 2024
Bezuinigingen buitenlandse handel en ontwikkelingshulp bemoeilijken ambities kabinet
18 september 2024
Kabinet ziet groot belang van internationale handel en logistiek voor Nederland
16 september 2024