skipToContentskipToFooter

Controleer de gevolgen voor de productportefeuille van jouw bedrijf

10-07-2023 Op 1 juli 2023 is er een update van het TARIC-boek gepubliceerd. Dit kan gevolgen hebben voor ondernemingen die internationaal handelen. evofenedex raadt daarom deze bedrijven aan om de door hen gebruikte TARIC-codes te controleren.  

2 keer per jaar wordt er een update van het TARIC-boek gepubliceerd. Hierin staan de tariefcodes voor invoeraangiften in de Europese Unie. Grotere wijzigingen in het TARIC-boek worden meestal met ingang van 1 januari doorgevoerd en kleinere wijzigingen per 1 juli. Deze keer hebben de wijzigingen per 1 juli 2023 betrekking op onder andere de GN-hoofdstukken 6, 28/29, 38, 39, 40, 73 en 84/85.

Gevolgen voor productportefeuille

Houd er rekening mee dat de wijzigingen in tariefcodes gevolgen kunnen hebben voor de productportefeuille van je bedrijf. Controleer dus goed of je TARIC-codes in je ERP-systeem misschien een update nodig hebben. Je wilt immers niet verrast worden door feedback van een klant, broker of vervoerder dat de tariefcode op je factuur ongeldig is.

De exacte wijzigingen staan op de site van de Douane. Klik op die website op ‘exporteren’ (rechterbovenhoek). In kolom B staan de tariefcodes die per 1 juli zijn vervallen en in kolom A de vervangende codes.

Houd er rekening mee dat een oude tariefcode mogelijk is vervangen door meer dan 1 nieuwe code. Een voorbeeld:

tabel-taric-700.jpg

Producten opnieuw classificeren

Als jouw product oorspronkelijk was geclassificeerd onder 8409910090 (zie het voorbeeld) en niet past bij de beschrijving van de meer specifieke nieuwe TARIC-codes 8409910033 of 8409910038, valt het onder ‘andere’. Dat is in dit geval 8409 99 00 90. Je moet dus eigenlijk opnieuw producten classificeren die vielen onder TARIC-codes die per 1 juli zijn vervallen. Hiervoor kun je het volgende stappenplan gebruiken:

  1. Exporteer de transponeringstabellen van DTV.
  2. Exporteer ‘jouw’ TARIC-codes van het ERP-systeem.
  3. Vergelijk met behulp van de VLOOKUP-functie in Excel of een vergelijkbare methode of 1 (of meer) van de gebruikte TARIC-codes door jouw bedrijf geraakt worden door de wijzigingen (vergelijk met de kolom ‘vorige code’).
  4. Bepaal de classificatie van producten die momenteel zijn geclassificeerd onder de ‘vorige code’.
  5. Upload de wijzigingen in het ERP-systeem.
  6. Heb je een douane-entrepot en ligt daar een voorraad van producten die geraakt worden de wijzigingen van de TARIC-codes? Dan moet je die ook aanpassen in je douanemanagementsysteem.

Wie vragen heeft, kan contact opnemen met onze ledenadviseurs Internationaal Ondernemen.