skipToContentskipToFooter

Hier moet je rekening mee houden bij retourneren

21-03-2023 Na de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes is het vanaf 1 april voor consumenten ook mogelijk metalen drankverpakkingen (blikjes) in te leveren voor statiegeld. Nederland volgt hiermee andere Europese landen als Zweden en Duitsland, waar dit al jaren gebruikelijk is. Samen met Statiegeld Nederland heeft evofenedex gekeken naar de veranderingen voor bedrijven en eventuele aanpassingen die nodig zijn voor de extra retourstroom.

De consument krijgt vanaf 1 april bij inlevering van een blikje 15 eurocent aan statiegeld, net als bij kleine plastic flesjes. De blikjes kunnen consumenten inleveren bij supermarkten, groothandels, benzine- en treinstations, cateringlocaties, online boodschappenbedrijven en vrijwillige innamepunten. Ook heeft de consument bij inlevering de mogelijkheid het statiegeld te doneren aan een goed doel. Antwoorden op 5 belangrijke vragen voor bedrijven:

1. Wat verandert er aan het retourproces ten opzichte van de inname van plastic flessen?

De logistieke verwerking van de retourstroom is gelijk aan de huidige retourstroom van grote en kleine plastic (pet-)flessen. Bedrijven hoeven bij de inzameling geen onderscheid te maken tussen plastic en blik; alles kan worden ingezameld in dezelfde zak.

2. Betekent de extra retourstroom voor blikjes dat je als ondernemer meer ruimte hiervoor moet maken in je magazijn?

Het volume van de retourstroom gaat omhoog door het toevoegen van blikjes aan de bestaande retourstroom van plastic flessen. Maar er komen ook meer momenten waarop bedrijven blikjes kunnen meegeven aan producenten of toeleveranciers. Producenten worden namelijk verantwoordelijk voor het ophalen van gebruikte blikjes.

3. Op welke manier worden de blikjes geretourneerd naar producenten?

De blikjes en plastic flessen worden verzameld in bags, oftewel zakken. Er zijn 4 soorten beschikbaar: big bags (800 liter), small bags (240 liter), mini bags (120 liter) en compact bags (240 liter, voor gecompacteerde blikjes).

De zakken worden alleen opgehaald als ze zijn afgesloten met een sluitstrip met een klantspecifiek label. Zonder een label mogen vervoerders, toeleveranciers of producenten de retourzakken met blikjes niet accepteren. Het innamepunt ontvangt de labels na aanmelding via Statiegeld Nederland. De zakken en sluitstrips zijn te bestellen via de groothandel.

Heb je nog niets gehoord van jouw producenten of toeleveranciers over het retourneren van ingezamelde blikjes, ga dan met hen hierover in gesprek.

4. Welke informatie moet op de vrachtbrief staan bij het retourneren van ingezamelde verpakkingen?

Op de vrachtbrief moet het aantal zakken genoteerd zijn. Bedrijven moeten onderscheid maken tussen de verschillende typen zakken (big bags, small bags, mini bags, compact bags).

5. In de blikjes zit vaak nog residu. Zijn er compensatiemogelijkheden als je als bedrijf hiervoor investeringen moet doen?

Er zijn geen subsidies waar bedrijven een beroep op kunnen doen om hen te helpen met eventuele aanpassingen in hun magazijn.

De kans dat een zak scheurt bij opslag in een magazijn of tijdens transport is overigens niet groot, volgens Statiegeld Nederland. In tegenstelling tot plastic flessen zijn blikjes niet hersluitbaar, waardoor er drankresten uit de blikjes kunnen sijpelen bij inzameling. Maar elke zak moet je afsluiten met een sluitstrip. Dat zorgt ervoor dat er geen flessen of blikjes uit de zak vallen en daarmee blijft het residu in de zak. De sluitstrips zorgen er verder voor dat de zakken geurdicht zijn. Bovendien zijn de zakken gemaakt van een sterk materiaal (geweven kunststof).

Supermarkten met een oppervlak van meer dan 200 m2 en tankstations langs de snelweg hebben wel recht op een innamevergoeding. Andere innemende partijen hebben recht op deze vergoeding als ze de blikjes innemen met een reverse vending-machine. En grossiers maken aanspraak op een logistieke vergoeding wanneer zij blikjes ophalen bij bijvoorbeeld benzine- en tankstations en die verzamelen in hun eigen magazijn, om ze vervolgens gebundeld mee te geven aan de producent.

Campagne voor consumenten

Statiegeld Nederland start vanaf 1 april een landelijke campagne op tv, radio en abri’s om consumenten te informeren over de invoering van statiegeld op blikjes. Daarnaast zet Statiegeld Nederland zich volop in om het aantal innamepunten te verhogen.

Wie zich wil aanmelden als inzamelpunt voor blikjes en plastic flessen, kan dat doen op www.statiegeldnederland.nl. Dit is mogelijk voor bedrijven die blikjes en flessen verkopen, maar ook voor bedrijven die statiegeldflessen en blikjes inkopen voor eigen gebruik of ze uitschenken.

Voor vragen over de statiegeldregeling voor blikjes kun je contact opnemen met [email protected].