ING uit zorgen over export en concurrentiepositie Nederland
Leestijd: 2 minuten
Krimp en groei export wisselen elkaar kwartalen lang af
13-11-2024 De analisten van ING stellen de groeiverwachting voor de Nederlandse export en economie bij. Dat doen zij op basis van nieuwe data, waaruit blijkt dat exportcijfers erg onstabiel blijven terwijl bij bedrijven de zorgen toenemen over de concurrentiepositie van Nederland. Een teken is dat de ontwikkeling van de Nederlandse goederenhandel de afgelopen kwartalen achterblijft ten opzichte van de rest van de wereld.
Ongeveer een derde van de Nederlandse economie is direct of indirect afhankelijk van de vraag uit het buitenland. Maar sinds de tweede helft van 2023 wisselen in de export krimp en groei elkaar elk kwartaal af, constateert ING. Terwijl de dienstenuitvoer gestaag blijft toenemen, gaat de goederenexport met horten en stoten. De correctie op de goederenhausse gedurende de coronaperiode, de Europese energiecrisis en de bijbehorende correctie van voorraadniveaus hebben tot een terugval van de vraag geleid. De Nederlandse goederenuitvoer blijft de afgelopen kwartalen achter bij de ontwikkeling van de totale goederenhandel in de wereld.
Hogere koers euro
Ook de hogere koers van de euro en hoge inflatie in ons land speelden de afgelopen anderhalf jaar onze exportsector parten. Het is dan niet verrassend dat het Nederlandse bedrijfsleven in enquêtes aangaf negatiever te zijn geworden over de concurrentiepositie buiten de EU. Dit blijkt uit indicatoren waarin ING Research de uitkomsten van peilingen van het CBS, EIB, KvK, MKB-Nederland en VNO-NCW in diverse bedrijfstakken heeft gewogen naar hun aandeel exportaandeel van Nederland.
Deze daling in het bedrijvensentiment over onze exportpositie in de rest van de wereld blijkt in oktober verder te zijn doorgezet. Het pessimisme daarover nam volgens de nieuwste enquête uitgevoerd in oktober vooral toe in de vervoer- en opslagsector en in de industrie. Vooral de industrie is zelden zo negatief over de concurrentiepositie in het buitenland geweest. Mogelijk blijven de hogere energiekosten in Europa vergeleken met elders in de wereld wegen op het sentiment van Nederlandse bedrijven.
Gerelateerde nieuwsberichten
NEX24: over één week is het zover
30 oktober 2024
evofenedex: voorkom versnippering in logistieke keten
3 oktober 2024
Nu ook rapport 'Kostenontwikkeling Transport aanverwante activiteiten' beschikbaar
13 september 2024
Bedrijven zoeken nieuwe handelsroutes voor Azië
30 mei 2024
Kijkje in de logistieke keuken voor ambtenaren IenW
4 september 2023
Elisabeth Post nieuwe voorzitter Logistieke Alliantie
27 maart 2023
Exporteurs maken zich zorgen over dreigende recessie
14 oktober 2022
Exporterend bedrijfsleven zet zich schrap voor tegenwind
10 oktober 2022
Monitor Internationale Handel en Logistiek juli 2022
15 augustus 2022