Exporteurs maken zich zorgen over dreigende recessie
Leestijd: 2 minuten
Omgaan met economische tegenwind centrale thema Nationaal Export Event
14-10-2022 “Is er een psycholoog in de zaal?” De vraag was een grap, maar de ondertoon was serieus: het exporterende bedrijfsleven in Nederland maakt zich op voor zwaar weer. Zo’n driehonderd Nederlandse exporteurs waren afgekomen op het Nationaal Export Event, woensdag 12 oktober in Nieuwegein. Blij om elkaar weer eens in levenden lijve te zien, maar niet zonder zorgen over de dreigende economische recessie.
Bert Colijn, senior econoom bij ING, wond er in zijn presentatie geen doekjes om: “Na het razendsnelle post-coronaherstel, in Nederland nog iets sneller dan elders, dreigt nu wereldwijd een terugslag. Door de torenhoge inflatie gaan consumenten die juist weer waren begonnen met uitgeven, hun hand weer op de knip houden. Daarnaast zorgen energieschaarste en -transitie voor blijvend hoge kosten. Ook problemen als logistieke verstoringen en krapte op de arbeidsmarkt zijn nog niet voorbij.”
Innovatie bovenaan
Dit bracht Monique Ansink, directeur van Jumbo Cargo Products in Hoorn, tot de uitroep: “Is er een psycholoog in de zaal?” Alles zit volgens haar tegen. “Van de inflatie tot een dreigende recessie en van grondstoffentekorten tot transportproblemen. Daarbij vergeleken was corona een eitje.” Ansink werd door dagvoorzitter Rick Boeijen ondervraagd op het thema van de bijeenkomst: wendbaarheid en flexibiliteit. Hoognodig in een tijd van economische tegenwind. “Dit zijn allemaal externe factoren, waar we zelf niet aan de knoppen kunnen draaien. Om niet depressief te worden, proberen we als bedrijf over de crisis heen te kijken. Zo hebben we onderzocht hoe bedrijven in het verleden succesvol uit de crisis zijn gekomen. Dan staat innovatie bovenaan”, aldus Ansink.
Zorgen over loonkosten
Voor exporterend Nederland zijn de zorgen toegenomen, proefde Boeijen op het evenement. “Met name over de energiekosten, hoe die doorwerken in de inflatie en zich vervolgens ook vertalen in looneisen. Want we weten allemaal dat loonkosten niet meer omlaag gaan als ze eenmaal zijn gestegen.” Waar moet dat naartoe, vragen exporteurs zich af. “In Europa heb je nog een soort van gelijk speelveld, maar buiten Europa wordt het lastig. Want er zijn landen in de wereld die geen energieprobleem hebben. Waaronder de Verenigde Staten.”
Zwakke euro biedt kansen
Daar staat tegenover dat de huidige wisselkoers tussen dollar en euro ook kansen biedt, aldus bezoeker Pien Nederlof van TABS Inc., die bedrijven helpt naar de Verenigde Staten te exporteren. “Amerikanen zijn snelle beslissers. Dus als je een goed product hebt, kan het snel gaan. Zeker nu de euro zwak is.” Nederlof was een tevreden bezoeker van het Nationaal Export Event. “Op dit congres kun je goed ervaringen uitwisselen.”
Ook dagvoorzitter Boeijen kijkt met een tevreden gevoel terug op het Nationaal Export Event 2022. “Dit was écht een evenement voor en door exportondernemers en exportmanagers. Dat is het een tijdje niet geweest omdat het een bredere opzet kreeg. Nu we teruggegaan zijn naar de basis, merk ik dat dit goed is gevallen bij de bezoekers.”
Gerelateerde nieuwsberichten
CPB: gevolgen importheffingen Trump voor Nederland beperkt
28 november 2024
Minister Klever: “Zet je handel op één dan zet je Nederland op één”
27 november 2024
Nomineren voor Ambassadeprijs 2025 vanaf nu mogelijk
20 november 2024
ING uit zorgen over export en concurrentiepositie Nederland
13 november 2024
Klever wil ontwikkelingshulp meer koppelen aan handel
11 november 2024
Tien winnaars Oranje Handelsmissiefonds 2024 bekend
7 november 2024
Tweede termijn Trump: wat betekent dit voor de handel en logistiek? (deel 3)
4 november 2024
Tweede termijn Trump: wat betekent dit voor handel en logistiek? (deel 2)
4 november 2024
Tweede termijn Trump: wat betekent dit voor handel en logistiek? (deel 1)
4 november 2024