skipToContentskipToFooter

Ook de hoge energieprijzen hebben alles met geopolitiek te maken

07-04-2023 De ruim 400 deelnemers aan de 25e editie van Trends in Export discussieerden gisteren vooral over geopolitiek. Na de soms wat somber gestemde keynotepresentatie van Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk over de snel veranderende wereldorde en de impact daarvan op internationale handelsstromen, bleef dit thema gonzen door de RDM Onderzeebootloods te Rotterdam. Dat de visie van het duo realistisch is, blijkt uit het onderzoek ‘Trends in Export 2023’: Nederlandse exporteurs verwachten dat hun omzet met slechts 3 procent gaat stijgen - de laagste verwachting in de afgelopen 10 jaar - en geven het vertrouwen in het economische klimaat een magere 6,1.

Dat exporteurs niet erg optimistisch gestemd zijn, komt voor een belangrijk deel door geopolitieke verschuivingen. Zoals de oorlog in Oekraïne en de oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en China, die de Europese Unie in het nauw drijft. 55 procent van de exporteurs beschouwt de hoge energieprijzen als grootste bedreiging voor het realiseren van hun doelstellingen. Ook dit heeft alles met geopolitiek te maken. Wat de presentatie van keynotesprekers Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk vooral duidelijk maakte, is dat de wereld de laatste jaren behoorlijk ingewikkeld is geworden omdat de grote uitdagingen op het gebied van vrede, klimaat, milieu, energie en supplychains allemaal met elkaar samenhangen.

Zo zijn de Verenigde Staten volgens het duo, bekend van de podcast ‘Boekestijn en De Wijk’ van BNR Nieuwsradio, bezig met een keiharde economische oorlogsvoering tegen China. De Amerikanen drukken hierbij steeds harder op de Europese Unie (EU) om hun kant te kiezen. De aan ASML opgelegde exportbeperkingen zijn hiervan een bekend voorbeeld. Met name voor het inkopen van allerlei kritische materialen die nodig zijn voor de energietransitie, is de EU echter nog steeds erg afhankelijk van China en landen waar Beijing veel macht heeft, zoals de Democratische Republiek Congo. Hier wordt ook het probleem duidelijk dat democratische landen als Nederland voor het inkopen van belangrijke grondstoffen te afhankelijk zijn van autocratische landen. Zoals van Rusland, ’s werelds grootste producent van palladium. Landen waar de EU pressie op uitoefent om de mensenrechten te verbeteren. De grondstoffen zelf in Europa winnen is volgens De Wijk en Boekestijn ook niet altijd een realistische oplossing. Als voorbeeld gaven zij de in Noord-Zweden gevonden zeldzame aardmetalen: die gaan delven zou de natuur beschadigen en de rendierhouders bedreigen in hun voortbestaan.

Groter en drukker

Trends in Export vierde gisteren zijn 25e verjaardag. Aan het jaarlijkse onderzoek naar trends, knelpunten en verwachtingen van de Nederlandse export deden zo’n 400 bedrijven mee. De respondenten hebben gemiddeld 38 jaar exportervaring en exporteren naar gemiddeld 31 landen. “De uitkomsten zijn dan ook buitengewoon representatief en passen goed bij wat we allemaal om ons heen zien gebeuren”, zegt Bart Jan Koopman, algemeen directeur evofenedex. “Dat hier vandaag zoveel mensen zijn, betekent dat hier iets te halen valt”, aldus Tom Kaars Sijpesteijn, directeur Atradius. Dat was er zeker: naast de uitkomsten van het onderzoek en de keynote van Boekestijn en De Wijk, konden de deelnemers zich tijdens 6 kennissessies verdiepen in exportuitdagingen en kansen in bepaalde regio’s. Zoals de vraag of de hoge energieprijzen de Europese industrie bedreigen en het op strategische wijze omgaan met je supplychain om zo de wegen vrij te maken voor nieuwe en bestaande handel. Ook de vraag of er nu echt sprake is van deglobalisering kwam aan bod. Tijdens de pauzes en afsluitende borrel was er alle gelegenheid met de sprekers en experts in gesprek te gaan en te netwerken.

Charles van den Berg van ROM uit Barneveld: “Ik kom hier voor de vierde keer en het evenement was vandaag veel groter opgezet en drukker bezocht dan normaal. De organisatie heeft er duidelijk werk van gemaakt goed uit te pakken met het jubileum. De presentatie van Boekestijn en De Wijk was voor mij echt een trigger om te komen. Dat zijn professionals die in jip-en-janneketaal uitleggen waar het in grote lijnen naar toe gaat in de wereld. Dat vind ik erg belangrijk omdat geopolitieke zaken steeds meer invloed hebben op je werk.” Ter illustratie laat de exportmanager op zijn mobieltje een foto zien van de levering van een van zijn rioolreinigingsmachines in het zuiden van Algerije, een door politieke onrust onveilig gebied waar hij zelf niet naar toe kan reizen, waardoor hij afhankelijk is van zijn lokale vertegenwoordiger.

Eerste FD Gazellen Internationaal Award

Klap op de vuurpijl op het evenement was de uitreiking van de eerste FD Gazellen Internationaal Award. Deze ging naar i3D.net, het bedrijf van Stijn Koster (2e van links) uit Capelle aan den IJssel. Deze ondernemer is een geduchte nicheconcurrent van Amazon, Google en Microsoft. Via zijn snelle servers spelen wereldwijd zo’n 700 miljoen mensen games als FIFA 23, Fortnite of For Honor. Geen geringe prestatie. Allereerst konden alleen de FD Gazellen van 2022 zich aanmelden. Een van de belangrijkste voorwaarden voor de nieuwe award is dat in 2022 ten minste 25 procent van de groepsomzet in het buitenland wordt behaald en dat die omzet bovendien met minimaal 25 procent is gegroeid in de periode 2020-2022.

Tekst loopt verder onder foto.

trendsinexport2023evenementreportage

Koster had niet verwacht dat hij zou winnen: “Ik ben echt heel erg verrast. Normaal buffelen wij gewoon door en staan wij niet veel stil bij onze successen. Maar het is fantastisch hier nu als winnaar op het podium te staan met mijn team. Zo staan deze mensen, die al gauw 15 tot 20 jaar voor ons werken, ook eens in de spotlights. Waar ik zelf vooral trots op ben, is dat wij al 10 jaar gestaag doorgroeien. Die stabiele groei is ook fijn voor onze medewerkers, die weten zo waar ze aan toe zijn en hoeven niet bang te zijn voor massaontslagen zoals in de Amerikaanse techwereld.” De andere 2 genomineerden voor de nieuwe award waren Host Holding uit Enschede met zijn biogasinstallaties en motorkledingfabrikant Rev’it uit Oss.

Meer weten?

De uitkomsten van het onderzoek Trends in Export 2023 kun je hier gratis raadplegen. Kijk voor meer informatie over het jaarlijkse onderzoek en evenement van kredietverzekeraar Atradius, NLinBusiness en evofenedex op www.trendsinexport.nl.

Beeld: Verwaaij Media.