skipToContentskipToFooter

Leveringszekerheid van kritieke grondstoffen verbeteren belangrijk

18-09-2024 Het kabinet kiest voor een uitgebreide en ambitieuze handelsagenda, zo blijkt uit het onlangs gepresenteerde regeerakkoord en de miljoenennota. Rode draad in deze stukken is de economische veiligheid van Nederland in een wereld vol geopolitieke spanningen en de afhankelijkheid van landen waar we kritieke grondstoffen vandaan halen. De verwachting dat deze ambitie ook ondersteund wordt met extra investeringen komt niet uit. De begroting van het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp noteert alleen bezuinigingen.

Over ontwikkelingshulp schrijft het kabinet in zijn regeerprogramma dat deze gericht moet zijn “op het bevorderen van de sociaaleconomische ontwikkeling van partnerlanden, in lijn met de internationaal geldende ontwikkelingsdoelen”. evofenedex sluit zich aan bij de kabinetsvisie dat dit zowel in het belang van de partnerlanden als van Nederland is. Deze aanpak creëert in de partnerlanden immers een basis waar ons bedrijfsleven samen met lokale ketenpartners van kan profiteren, en helpt grondoorzaken van migratie en conflicten aan te pakken. Bovendien past de aanpak volgens evofenedex ook bij de kabinetsstrategie om de leveringszekerheid van kritieke grondstoffen te verbeteren. Deze komen immers vaak uit landen waar we op ontwikkelingsgebied mee samenwerken.

Bezuinigen onverstandig

De kabinetsvisie rijmt niet met het besluit om substantieel te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Als het kabinet wil werken aan diversificatie van aanvoerketens en banden met partnerlanden wil aanhalen, dan is ontwikkelingssamenwerking juist een instrument dat hieraan bijdraagt. Een handelsagenda die geen oog heeft voor de behoeften van partnerlanden zal minder effectief zijn en neemt het Nederlandse postennetwerk en samenwerkende private organisaties ook een instrument uit handen. In 2025 zijn de bezuinigingen op ontwikkelingshulp (de Official Development Aid-gelden) nog beperkt en gelijkelijk verdeeld over de verschillende begrotingsposten. In daaropvolgende jaren wil het kabinet dieper en gerichter bezuinigen.

Schrale troost

De rijksbegroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp noteert voor de komende periode voor alle begrotingsposten alleen maar minnen. Gezien de positieve ambities die het kabinet heeft op het gebied van internationale handel en ontwikkelingssamenwerking roept dit de vraag op of het voorgenomen programma wel realistisch is. Een schrale troost is dat de bezuiniging op ambassades, consulaten en permanente vertegenwoordigingen niet de voorgenomen 22 maar 10 procent bedraagt.