KPMG: bedrijven bereiden zich wereldwijd voor op verplichte duurzaamheidrapportage
Leestijd: 1 minuut
Aantal bedrijven dat koolstofreductiedoelstellingen publiceert aanzienlijk toegenomen
02-12-2024 Duurzaamheidsrapportage is onderdeel geworden van de dagelijkse gang van zaken voor bijna alle 250 grootste bedrijven ter wereld, en een grote meerderheid van de 100 grootste bedrijven in elk land en (rechts)gebied. Hiermee bereiden bedrijven zich voor op verplichte rapportage over duurzaamheid. Dit blijkt uit de editie 2024 van KPMG’s Survey of Sustainability Reporting.
Tal van bedrijven die goederen importeren van buiten Europese Unie (EU) moeten al sinds 1 oktober 2023 rapporteren voor de Carbon Border Adjustment Mechanism. De ontbossingsverordening EUDR is weliswaar uitgesteld tot 30 december 2025 maar Brussel voert momenteel wel, over meerdere jaren, de Corporate Sustainability Reporting Directive in. Uit het KPMG-onderzoek naar duurzaamheidsrapportage uit 2024 lijkt naar voren te komen dat veel bedrijven de maatregelen van CSRD al aannemen voordat ze hiertoe verplicht zijn. Zoals door dubbele materialiteitsbeoordelingen uit te voeren en vrijwillige rapportage af te stemmen op de openbaarmakingsvereisten.
Koolstofreductie en biodiversiteit
Het onderzoek van KPMG toont aan dat duurzaamheidsrapportage voor bijna alle 250 grootste bedrijven ter wereld en een grote meerderheid van de 100 grootste bedrijven in elk land, gebied of rechtsgebied onderdeel is geworden van de dagelijkse gang van zaken. De afgelopen twee jaar is ook het percentage bedrijven dat koolstofreductiedoelstellingen publiceert, aanzienlijk toegenomen. Het percentage bedrijven dat rapporteert over biodiversiteit blijft lager, maar is sinds 2022 eveneens toegenomen. Het rapport bevat inzichten van KPMG lidbedrijven en is gebaseerd op de expertise van KPMG-vakspecialisten wereldwijd.
Betere informatie
Hoewel veel grote bedrijven in 2025 aan de verplichte vereisten voor duurzaamheidsrapportage zullen voldoen, toont het onderzoek aan dat veel andere bedrijven hun werk op dit gebied al eerder beginnen of uitbreiden. Er zijn volgens KPMG uitstekende redenen om dit te doen, of het nu is om voor te bereiden op naleving van de regelgeving of om betere informatie te bieden aan investeerders, klanten, werknemers, toezichthouders of andere belanghebbenden. Ook de adoptie van aanbevelingen van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures blijven toenemen, nu de International Financial Reporting Standards S2 klaar zijn om te ingevoerd te worden.
Om haar leden te helpen zich goed voor te bereiden op de ontbossingsverordening EUDR, heeft evofenedex een handig stappenplan gemaakt.
Gerelateerde nieuwsberichten
Europese Commissie wil duurzaamheidswetten bundelen
28 november 2024
Minister Klever: “Zet je handel op één dan zet je Nederland op één”
27 november 2024
Nederland investeert wereldwijd in fietsen
21 november 2024
evofenedex: voer mkb-toets in voor totaalpakket aan IMVO-regels
12 november 2024
evofenedex houdt pleidooi bij Tweede Kamer voor internationale handel
6 november 2024
Europese Commissie stelt 12 maanden uitstel ontbossingsverordening voor
3 oktober 2024
Kabinet zet in op EU-handelsverdragen en mondiale spelregels voor handel
18 september 2024
Bezuinigingen buitenlandse handel en ontwikkelingshulp bemoeilijken ambities kabinet
18 september 2024
Europese koffiehandelaren vrezen tekorten door ontbossingswet
2 september 2024