Dieselgate: compensatieregeling voor door sjoemelsoftware gedupeerde bedrijven
Leestijd: 1 minuut
Nederlandse stichting zet zich in voor schadevergoeding voor eigenaren van dieselvoertuigen
29-11-2024 Bedrijven die zich gedupeerd voelen doordat ze een bedrijfswagen met ‘sjoemelsoftware’ hebben gekocht, kunnen in aanmerking komen voor compensatie. Huidige en voormalige eigenaren van dieselvoertuigen kunnen zich bij Dieselgate.com, het compensatieplatform voor dieselrijders, registreren voor deelname aan een collectieve compensatieprocedure.
In 2015 werd bekend dat miljoenen dieselvoertuigen waren uitgerust met ‘sjoemelsoftware’ die de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens tests lager deed lijken dan deze in werkelijkheid was. Dit schandaal, dat bekend staat als ‘Dieselgate’, had betrekking op voertuigen die werden geproduceerd in de periode van 2009 tot 2020. Zowel personenauto’s als bedrijfswagens (busjes en bestelauto's) werden hierdoor getroffen. De software was in staat te detecteren wanneer een voertuig zich op een testbank bevond. Tijdens zulke tests werden de schoonmaaksystemen geactiveerd, waardoor de uitstoot binnen de norm leek te blijven. In werkelijkheid werd die norm buiten testomstandigheden vaak fors overschreden, soms tot wel twintig keer.
Merken en modellen
Het schandaal betrof dieselvoertuigen van diverse merken, waaronder Alfa Romeo, Audi, Citroën, Dacia, DS, Fiat, Jeep, Mercedes, Opel, Peugeot, Renault, SEAT, Skoda en Volkswagen. Het ging zowel om nieuw gekochte voertuigen als om lease- en tweedehandsmodellen.
Schadevergoedingen
Na jaren van juridische procedures is er nu vooruitgang geboekt in zaken die verband houden met Dieselgate. In verschillende landen zijn al regelingen getroffen, waarbij fabrikanten als Fiat, Mercedes en Volkswagen eigenaren hebben gecompenseerd. Ook zijn recentelijk in Italië en Oostenrijk bedragen beschikbaar gesteld voor gedupeerden.
Diverse rechtbanken in Nederland en andere landen hebben schadevergoedingen vastgesteld voor eigenaren van getroffen voertuigen. Deze bedragen kunnen variëren van 1500 tot 6000 euro per voertuig, afhankelijk van het merk, model en het moment van aanschaf. Voor bedrijven met meerdere getroffen voertuigen kan de mogelijke compensatie oplopen.
Registratie voor compensatie
Nederlandse ondernemers die eigenaar zijn (geweest) van dieselvoertuigen met ‘sjoemelsoftware’ kunnen aanvullende informatie over deze compensatieregelingen vinden op Dieselgate.com. Via dit compensatieplatform van de Nederlandse Stichting Diesel Emissions Justice kunnen huidige en voormalige eigenaren van dieselauto’s zich tijdig registreren voor deelname aan een collectieve procedure.
Gerelateerde nieuwsberichten
Van mei tot en met oktober extra veel verkeershinder rond Amsterdam
1 januari 2025
Elektronische tolweg A24 lijkt goed te werken
16 december 2024
12 december: Dag van de Vrachtwagenchauffeur
9 december 2024
Tweede Kamer wil dat knooppunt Hoevelaken prioriteit krijgt
5 december 2024
Rijkswaterstaat komt met oplossing voor gestremde brug Uitwellingerga
5 december 2024
Doorrijhoogte Maastunnel verlaagd naar 3,9 meter
2 december 2024
46 grensgemeenten bezorgd over grenscontroles
28 november 2024
Snelweg Zoetermeer - Bleiswijk richting Utrecht ‘s nachts dicht
28 november 2024
Nieuwe infrastructuurprojecten komen in Nederland nauwelijks van de grond
28 november 2024