skipToContentskipToFooter

Deze 5 logistieke functies zijn het populairst

28-01-2022 Van alle vacatures is de vraag naar expediteurs de afgelopen 5 jaar het sterkst gegroeid. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek van het netwerkplatform LinkedIn. Dit onderzoek biedt een handig overzicht voor HR-managers, maar ook houvast voor werkzoekenden en werknemers die zich verder willen ontwikkelen in hun loopbaan.

Het onderzoek ‘Banen in Opkomst’ leidde tot een ranglijst met daarop de 15 beroepen en functietitels waarnaar de vraag de laatste 5 jaar het snelst toenam. De lijst is gebaseerd op een analyse van eigen data van het platform.


Veel vraag naar logistieke functies

In de lijst zien we in welke richting de arbeidsmarkt beweegt. Opvallend is dat er 5 logistieke beroepen op staan, wat veel zegt over de dynamiek in de logistieke arbeidsmarkt. De logistieke arbeidsmarkt verandert snel en de context van werk is aan verandering onderhevig door onder meer de invloed van automatisering, robotisering en globalisering. De houding en wensen van werknemers ten aanzien van werk verandert en de inhoud van taken wijzigt mede door digitalisering. Het onderzoek van LinkedIn bevestigt deze ontwikkelingen.

Expediteur en robot-ingenieur

Bovenaan de ranglijst zien we de functie van expediteur, die de verzendingen en het vervoer van goederen organiseert en stroomlijnt. Het grootste aantal vacatures is te vinden in de regio rondom Rotterdam en Venlo. De functie van expediteur wordt in de hele logistieke keten zeer veel gevraagd.

Met de opkomende robotisering van processen in productie en logistiek zien we op de derde plaats van de lijst de functie van robotingenieur. Deze komt zowel in de automatisering van industrie als de logistiek voor. De meeste vacatures zijn te vinden in de regio Amsterdam, Rotterdam en Delft.

Analist business operations en specialist import/export

De analist business operations staat op de achtste plek van de ranglijst. Deze is verantwoordelijk voor data-analyse, verandermanagement en het analyseren van data en vind je in de detailhandel en de hele supplychain. Bijna de helft van de huidige data-analisten is vrouw, blijkt uit het onderzoek.

Op de negende plek staat de specialist import/export, ook wel bekend als de customs specialist of douane-expediteur. Die zorgt ervoor dat de import en export van producten vlot verloopt. De meeste vacatures zijn te vinden in de regio Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Op de twaalfde plaats zien we de operationeel inkoper. Die is verantwoordelijk voor de inkoop van diensten en/of goederen. Ruim 40 procent van de huidige inkopers blijkt vrouw te zijn. De meeste baankansen voor inkopers zijn te vinden in de regio Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

Hogere segment

Terugblikkend op het verleden kunnen we uit het onderzoek concluderen dat de kansen op werk voor het hogere segment op de arbeidsmarkt in de logistiek de afgelopen 5 jaar enorm zijn toegenomen. Met name voor mensen die zich willen ontwikkelen tot de functie van expediteur, robot-ingenieur, analist business operations, specialist import/export en operationeel inkoper zijn de kansen significant gestegen.

Om in de ranglijst van LinkedIn te worden opgenomen, moest de vraag naar een beroep gedurende een periode van 5 jaar consistent zijn toegenomen. De lijst biedt een blik op de toekomst van de arbeidsmarkt en hoe deze zich ontwikkelt en laat zien waar de kansen en mogelijkheden op de langere termijn liggen. LinkedIn richt zich met name op het wat hogere segment van de arbeidsmarkt, vandaar dat logistieke functies op mbo-niveau de lijst niet hebben gehaald.

Onderzoek van evofenedex

Op het gebied van de kansen op mbo-niveau heeft evofenedex in oktober een arbeidsmarktonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat de kans op een baan erg hoog is voor logistiek medewerkers, ICT’ers, logistiek teamleiders, chauffeurs en planners.

Meer weten?

Wil je meer weten over de ontwikkelingen van functies in de logistiek? Bekijk dan onze informatie bij Mens & werk en abonneer je daar op onze maandelijkse HR update.