skipToContentskipToFooter

Ook EU-Handelsprogramma sluit op 31 maart 2023

08-03-2023 Ondernemers kunnen nog tot 31 maart 2023 17.00 uur een aanvraag doen voor de compensatieregeling ‘Tegemoetkoming gemaakte kosten’ vanuit de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Deze regeling is bedoeld voor als gevolg van de Brexit gemaakte kosten, zoals opleidingen, voorlichtingscampagnes, extern advies en ICT-aanpassingen. Momenteel zijn er nog zo’n 150 aanvragen gestart die nog niet zijn afgerond en ingediend.

“Mogelijk liepen de ondernemers bij het indienen van hun aanvraag vast in het proces. Wij staan klaar om hen te helpen”, aldus een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Meer informatie over deze regeling is te vinden op BAR: Tegemoetkoming gemaakte kosten.

evofenedex heeft lang voor de compensatieregelingen van de BAR geijverd en erop aangedrongen deze snel open te zetten voor al haar leden die gedupeerd zijn door de Brexit. De regelingen zijn bedoeld voor internationaal ondernemers die te maken hebben met aanpassingskosten door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU).

Ontbrekende stukken aanleveren

De BAR ‘Tegemoetkoming nog te maken kosten’ sloot in januari 2023. De aanvragen worden nu beoordeeld. Ondernemers die nog niet alle bijlagen hebben kunnen inleveren, krijgen voldoende tijd de ontbrekende stukken alsnog aan te leveren. Nadat deze ontvangen zijn, krijgen de bedrijven zo snel mogelijk een beschikking.

EU-Handelsprogramma

Voor ondernemers die minder afhankelijk willen worden van het VK en hun kansen willen vergroten om succesvol zaken te doen in andere landen, is er het EU-Handelsprogramma. evofenedex verzorgt binnen dit programma een belangrijk deel van het opleidings- en trainingsaanbod.

Aanmelden kan via de website van RVO of door een vinkje te zetten in het aanvraagformulier van de BAR Bedrijfslevenregeling. De aanmelding voor het EU-Handelsprogramma sluit ook op 31 maart 2023 om 17.00 uur.

Transparant

De BAR Bedrijfslevenregeling valt onder staatssteun. Dit houdt onder meer in dat de EU op haar website gegevens publiceert van ondernemers die boven een drempelbedrag subsidie hebben ontvangen. Het gaat dan om de naam en het KVK-nummer van een onderneming, de hoeveelheid subsidie en wanneer die ontvangen is. Op deze manier blijft transparant waar overheidsgeld aan is uitgegeven. Het drempelbedrag voor de BAR Bedrijfslevenregeling is nog niet bepaald. RVO laat het weten zodra dit bekend is. Lees meer over de publicatieplicht van staatsteun.