skipToContentskipToFooter

Alerte medewerkers verminderen de kans op ongevallen

24-06-2024 Door het warme weer kan de temperatuur in het magazijn behoorlijk oplopen. Dit kan ervoor zorgen dat medewerkers minder alert zijn en dat vergroot weer de kans op schades, incidenten en ongevallen. Toch zijn er genoeg maatregelen die je kunt treffen om het werk voor collega’s iets aangenamer te maken. Aan welke maatregelen kun je dan denken? En wat ben je volgens de wet verplicht te doen? Wij zetten de belangrijkste tips en feiten voor je op een rij.

Het Arbobesluit (artikel 6.1) bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke temperaturen genoemd worden, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. Kijk of er voor jouw bedrijf specifieke risico’s zijn voor overbelasting door hitte met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Bepaal samen met je personeel wat de regels en maatregelen worden. Dit kan je vervolgens opnemen in het personeelshandboek. Zo bescherm je de medewerkers met een hitteplan tegen gezondheidsschade, ben je transparant in je beleid en voorkom je ongelukken door verminderde concentratie.

Hittestress voorkomen

Wanneer iemand onbeschermd buiten in de zon of in een warm magazijn moet werken, kan dit de warmtebalans in het lichaam verstoren. Dan is er sprake van hittestress ofwel warmtestuwing en dat moet je altijd voorkomen. Hittestress bij een collega signaleer je aan de hand van de volgende symptomen: de persoon is warm, uitgeput en zwak of er is sprake van hardnekkige hoofdpijn. De collega kan zich dorstig en misselijk voelen, duizelig zijn of flauw vallen, uitgeput zijn, een snelle ademhaling hebben of adem tekort komen. En ook een bleke, koele en klamme huid en een snelle, zwakke pols zijn tekenen van uitdroging (minder en donkergele urine, dorst, droge mond), net als prikkelbaar of rusteloos gedrag en ingevallen ogen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Hitteplan opstellen

Voordat je aan maatregelen denkt moet je eerst nagaan of het werken in de warmte op dat tijdstip echt noodzakelijk is. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de duur van de werkzaamheden in de warmte te verkorten, of de werkzaamheden af te wisselen met werk op een koelere plek, dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. Vervolgens stel je een hitteplan op met daarin maatregelen zoals waar en wanneer je koele dranken aanbiedt, ga je meer pauzes op koele plekken inlassen en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals zonnebrand en petjes beschikbaar stellen. Doe je niets en tref je geen passende maatregelen tegen de hitte, dan kunnen werknemers daarover een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie. Als die vervolgens van mening is dat werknemers mogelijk schade lijden als gevolg van hitte op de werkvloer (de al omschreven hittestress), dan kan zij eisen dat er bepaalde maatregelen worden genomen of zelfs dat het werk wordt stilgelegd.

Checklist voor werken in aanhoudende hitte

We zetten de 11 belangrijkste maatregelen op een rij. Sommige liggen misschien voor de hand of doe je al; in dat geval kun je het overzicht zien als een checklist.

Vragen over magazijnen?

André en zijn collega's helpen je graag verder

Andre