skipToContentskipToFooter

Stappenplan helpt je op weg

Door duurzaamheidswetgeving en stijgende brandstofkosten doe je er goed aan om rekening te houden met toekomstige transportbehoeften. Om een beeld te krijgen van mogelijke verbetermaatregelen is het belangrijk te beginnen met een goede analyse van het huidige en toekomstige wagenpark én van de (logistieke) organisatie.

Dit geldt zowel voor bedrijven met een groot wagenpark als voor ondernemingen met een klein wagenpark. Ook bedrijven met één of twee bestelauto’s moeten zichzelf vragen stellen, zoals: Welke type voertuig heb ik in de toekomst nodig? Of: Wat wordt het zero-emissiebeleid van mijn gemeente? Met behulp van de antwoorden op onderstaande vragen krijg je als bedrijf inzichtelijk hoe je je wagenpark kan verduurzamen en waar je als eerste moet beginnen. 

1. Waarom doe ik mijn vervoer zelf?

  • Wat zijn de wezenlijke voordelen om het vervoer zelf te doen?
  • Draait het om service, kosten, efficiëntie, een combinatie van deze argumenten of is er een andere reden?
  • Welke vervoersstrategie heeft mijn onderneming en is die toekomstbestendig?
  • Heb je een strategie? Zo nee, heb je al eens overwogen dit thema op te pakken?

2. Welk(e) voertuig(en) heb ik nu en hoe gebruik ik ze?

  • Hoeveel laadvermogen heb ik nodig?
  • Hoeveel kilometers leg ik per jaar af?
  • Waar moet ik zijn?
  • Waar liggen mijn afleveradressen of waar bevinden zich mijn klanten;
  • Wat is mijn beladingsgraad?
  • Zijn de voertuigen vaak gedeeltelijk beladen? Zijn er veel lege ritjes?

3. Zie ik mogelijkheden om (bij stadsbevoorrading) samen te werken met andere bedrijven om zo vervoersbewegingen te verminderen?

  • Kan ik lading bundelen met bijvoorbeeld een bedrijf op mijn industrieterrein?
  • Kan ik gebruik maken van stadshubs?
  • Kan ik bedrijven vinden om ladingstromen te koppelen om zo lege retourritten te vermijden? 

4. Zie ik mogelijkheden om met behulp van digitalisering mijn vervoer te optimaliseren?

  • Kan ik met gebruik van ritplanningssoftware de vervoersbewegingen verminderen?

5. Wat zijn de vereisten voor een nieuw (elektrisch) voertuig?

Houd rekening met:

  • Milieuzones en zero-emissiezones;
  • Laadruimte (specifieke inrichting);
  • Actieradius;
  • Mogelijkheden om onderweg op te laden;
  • Aanhangwagen.

6. Kan ik een ander voertuig inzetten?

Voertuigen zijn veelal over-gedimensioneerd. Zo wordt er vaak gereden met voertuigen die meer vermogen hebben en/of meer lading kunnen vervoeren dan daadwerkelijk nodig is. Misschien is een lichtere bakwagen of bestelauto voor jouw werkzaamheden ook een optie. Een lichter voertuig verbruikt over het algemeen minder brandstof en verlaagt dus zo de CO2-uitstoot. Of kies je juist voor een groter voertuig, waardoor je goederenstromen eenvoudiger kunt bundelen en waardoor je zo uiteindelijk minder vervoersbewegingen hebt?

7. Wanneer wil ik/moet ik een nieuw voertuig aanschaffen? 

Je voertuig is bijna aan het einde van de levensduur. De kosten voor onderhoud lopen op of milieumaatregelen leggen beperkingen op. Uiteindelijk kom je op een punt dat je een ander voertuig moet aanschaffen. Momenteel is het aanbod van elektrische vrachtauto’s en vrachtauto’s op waterstof groeiende, maar nog niet erg groot. Bedenk dat er voor zero-emissiezones een overgangsregeling gaat gelden. Euro 6 dieselvrachtauto’s hebben, afhankelijk van de leeftijd van het voertuig, tot 2030 nog toegang tot een zero-emissiezone. Je kunt nu afhankelijk van de omstandigheden nog overwegen om alsnog over te gaan tot de aanschaf van een Euro 6 vrachtauto. Een andere optie is de aanschaf van een nieuw voertuig nog even uitstellen. De komende jaren komen er steeds meer modellen op de markt en de techniek, dus ook de actieradius, wordt continu verbeterd.

8. Moet mijn volledige wagenpark zero-emissie worden?

Als slechts een deel van de afleveradressen in zero-emissiezones ligt en het overgrote deel erbuiten, dan is het noodzakelijk om een aantal zero-emissie voertuigen aan te schaffen. De overige voertuigen kun je op een andere manier verduurzamen.

9. Wat is de toekomstverwachting voor mijn bedrijf?

In de toekomst kijken is erg lastig. Maar nadenken over de toekomst is wel noodzakelijk. Stel jezelf vragen als: Hoeveel van mijn klanten bevinden zich in een zero-emissie zone en weegt de investering in een nieuw voertuig wel op tegen het bedienen van deze klanten? Welke groei in klanten verwacht ik? Blijf ik het vervoer zelf doen of is uitbesteden aan een andere partij goedkoper en gemakkelijker?

10. Wat is mijn duurzame doelstelling?

Redenen om te verduurzamen zijn onder meer: wet- en regelgeving die wordt aangescherpt, klanten die duurzamer willen werken, aanbestedingen die steeds vaker duurzaamheidseisen kennen en de wil om als bedrijf zelf duurzamer te gaan werken. Als je de bedrijfsvoering duurzamer wilt gaan inrichten, dan is het goed om van tevoren te bepalen wat de doelstellingen zijn, wat de reden is waarom er wordt verduurzaamd en scherp te hebben hoe groot het budget is. Misschien is ombouw van diesel naar elektrisch interessanter dan de aanschaf van één nieuw voertuig of is het reduceren van stikstof voor jouw bedrijf eigenlijk belangrijker dan de reductie van CO2.

Bovenstaande vragen helpen je op weg, maar we kunnen ons voorstellen dat je extra advies nodig hebt. Of dat je nog meer vragen hebt. Neem dan contact op met onze ledenadviseurs via het contactblok op deze pagina. Of vraag hieronder de adviesdienst Wagenparkscan – zero-emissiezones aan. 

Vragen over vervoer?

Aguinaldo en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer