Zakendoen wereldwijd weer wat gemakkelijker geworden
Leestijd: 2 minuten
Monitor Internationale Handel en Logistiek januari 2023
14-02-2023 Exporterende bedrijven zijn gematigd positief over het komende jaar. Dit blijkt uit de Monitor Internationale Handel en Logistiek over januari van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius. 62 procent van de respondenten verwacht dat de vraag dit jaar minimaal gelijk blijft of zelfs toeneemt. Een minderheid van 20 procent denkt dat de vraag zal afnemen.
“Een hoopvol begin van het jaar”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex. “Wij zien het beeld van de wereldhandel licht verbeteren. Bovendien zien we voor het eerst dat het voor een substantieel percentage van de bedrijven weer wat gemakkelijk is geworden wereldwijd zaken te doen. Dat hebben we niet eerder gezien in de metingen die we doen sinds het begin van de coronacrisis. Ook neemt het tekort aan grondstoffen, halffabricaten en onderdelen geleidelijk wat af, zien we minder disrupties in de handelsketens en zijn er significant minder issues met rederijen.”
Spectaculaire groei
De verwachte winstontwikkeling bij bedrijven verbetert eveneens. Steeds minder bedrijven gaan ervan uit dat er een winstdaling in het verschiet ligt (36 procent, in november 2022 was dit nog 44 procent). 55 procent van de bedrijven verwacht een onveranderde winst of winstgroei. Het aantal bedrijven dat winstgroei verwacht, is spectaculair gegroeid naar 46 procent. De orderintake bij bedrijven is onveranderd; wel kunnen bedrijven hun orderintake steeds beter volledig aan. Was dit een jaar geleden nog maar bij 19 procent van de bedrijven het geval (door hoge vraag na corona en leveringsproblemen van onderdelen), nu geeft 40 procent van de bedrijven aan dat ze nieuwe orders kunnen verwerken.
Dual sourcing verstandig
De veelgehoorde opinie dat bedrijven fors aan hun supply chain aan het sleutelen zijn, zien evofenedex en Atradius niet terug in de resultaten van het onderzoek. Koopman: “Bij toename van de vraag neemt 45 procent van de respondenten meer af bij bestaande toeleveranciers. 22 procent van de bedrijven implementeert dual sourcing om minder afhankelijk te worden van één leverancier. Dit vinden wij verstandig. Slechts een handvol bedrijven doet aan reshoring of nearshoring, wat nog eens aangeeft hoe weerbarstig de werkelijkheid is als je daadwerkelijk je supply chain wilt omleggen of dichter bij huis wilt brengen.” Wel is er jaar op jaar een grote stijging van het percentage bedrijven dat een gebrek aan opslag heeft: van 7 procent in januari 2022 naar 23 procent in januari 2023.
Eigen land grootste knelpunt
Ondanks de positieve start van het jaar ziet Koopman nog genoeg uitdagingen. “Zo blijven de kosten hoog. Vooral voor personeel en energie. Daarnaast zegt 65 procent van de respondenten dat de levertijden toch weer oplopen; dit ondanks een afname van logistieke verstoringen. Opvallend is ook het hoge ziekteverzuim onder personeel, langer dan vier weken. Dit speelt bij 9 procent van de bedrijven.”
Vooraf betaling eisen
Opmerkelijk is volgens Koopman dat de respondenten kritisch zijn op het logistieke systeem in Nederland. “32 procent noemt hun eigen land als grootste logistieke knelpunt.” De directeur van evofenedex benadrukt ook dat bedrijven ervoor moeten zorgen dat ze betaald krijgen als de producten zijn geleverd. “In deze meting zien we met 26 procent een enorme toename van het aantal bedrijven dat geconfronteerd wordt met zakenpartners die helemaal niet betalen. In het najaar van 2022 was dat gemiddeld maar 10 procent. Besteed daarom ruim aandacht aan je geldzaken. Bijvoorbeeld door vooraf betaling te eisen of een exportkredietverzekering af te sluiten.”
Gerelateerde nieuwsberichten
CBS: Groei internationale goederenhandel stagneert
7 februari 2025
Invest International versterkt samenwerking met Indonesië
4 februari 2025
Trump dreigt ‘zeer snel’ ook met importheffingen voor EU te komen
3 februari 2025
Ondernemers kiezen Stockholm en Toronto als beste buitenlandse posten
30 januari 2025
Europese Commissie lanceert ‘concurrentiekompas’
30 januari 2025
VS: verplichte e-filing certificaten van conformiteit bij import bepaalde goederen
29 januari 2025
Interim Trade Agreement met Chili gaat in op 1 februari 2025
28 januari 2025
Mexico en EU versterken handelsrelaties
20 januari 2025
Nederland verdient 47 miljard euro aan landbouwexport
17 januari 2025