Vakmagazine globe van februari 2022 nu online beschikbaar
Leestijd: 3 minuten
“Fricties in toeleveringsketens zetten verladers aan het denken”
17-02-2022 Internationaal ondernemers worden al maanden achtereen geteisterd door hevige disrupties. In deze editie van vakmagazine globe zoomen wij in op het ‘supply chain infarct’ en personeelstekorten. Beide zaken ontregelen bij veel bedrijven hun inkoop, productie en verkoop.
Jack van der Veen trapt de bal af met wat hij het ‘supply chain infarct’ noemt. Dit biedt volgens de hoogleraar van Nyenrode Business Universiteit kansen het Nederlandse bedrijfsleven een zetje te geven richting een veel gezondere manier van werken. Iets wat goed aansluit op het stimuleren van samenwerking binnen de keten, een van de aandachtsgebieden van ondernemersvereniging evofenedex. Met transporteconoom en supply chain specialist Rico Luman van ING kijken wij wat we dit jaar nog kunnen verwachten aan logistieke disrupties. Snelle oplossingen voor ontwrichte toeleveringsketens verwacht hij niet. “De fricties in de toeleveringsketens hebben verladers wel aan het denken gezet over oplossingen voor de middellange termijn.”
In zijn gastcolumn adviseert Roland van Bussel van Moonen Packaging vooral samen met je partners aan de slag te aan om de risico’s in de supply chain te elimineren. Als lid van het Supply Chaingers-netwerk van evofenedex is hij daar met andere leden volop mee bezig.
Personeelstekorten
Disrupties zijn er niet alleen in de supply chain maar ook op personeelsgebied. In de internationale handel valt vooral het grote tekort aan douanespecialisten op, maar ook exportmanagers zijn schaars. Anneke van der Pasch van Oryx weet hier als specialist in internationaal recruitment alles van: “Jongere generaties vinden ‘werk, werk, werk’ minder belangrijk, maar deze mensen worden wel veel gezocht omdat online kennis en ervaring een steeds grotere rol spelen bij werving en selectie.”
Manager Opleidingen Internationaal Willemijn Gwanmesia van evofenedex geeft als tip een mbo-student als stagiair aan te nemen. Volgens de ervaringen van René van Kralingen van GEA Food Solutions zijn deze jongeren goed inzetbaar voor het ondersteunen van projecten. “Deze studenten kijken vaak anders naar producten, diensten en klanten. Hun manier van denken wordt gewaardeerd en geeft nieuwe inzichten, net als de goede ideeën waar stagiairs soms mee komen. Menig stage mondt na de studie bovendien uit in een arbeidscontract.”
Zelf opleiden en uitzenden
Dat ook het zelf opleiden van personeel een goed instrument kan zijn om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen, lees je in het verhaal van Diederik Slieker (25), exportmanager bij groothandel Van der Heiden Kaas in Bodegraven. Voor degenen die willen weten hoe je je medewerkers probleemloos in het buitenland kunnen laten werken, is het artikel van Ruud Blaakman en Armand Lahaije interessant. “Want in deze onzekere tijden is het oppassen geblazen bij het uitzenden van medewerkers naar het buitenland. Of het nu om een weekje of langer gaat, de valkuilen zijn groter dan ooit en als werkgever blijf je altijd verantwoordelijk”, weten ze bij de Algemene Werkgeversvereniging Nederland.
Sancties
Bij het ter perse gaan van dit globe-nummer stonden de media vol met nieuws over de Oekraïne-crisis. Binnen de Europese Unie werd op dat moment veel gesproken over het verzwaren van de sancties tegen Rusland. De gevolgen van het overtreden van de complexe regels van sancties kunnen verstrekkend zijn. Zo kun je geconfronteerd worden met torenhoge boetes, strafrechtelijke vervolging en reputatieschade. Hoe richt je bedrijfsprocessen optimaal in om deze risico’s tot een minimum te beperken? Advocaten Tessie Schuurs en Eva Wever van BenninkAmar geven hier uitgebreid antwoord op.
Kansen in Oost-Afrika en Frankrijk
Positiever nieuws vinden wij in Oeganda, Kenia en Ethiopië, waar zo veel Nederlandse ondernemers actief zijn, dat ze in alle drie deze landen eigen verenigingen hebben. Met Arne Doornebal van Netherlands-African Business Council verkennen we de mogelijkheden in Oost-Afrika. Met een interview met ambassadeur Pieter de Gooijer zoomen we in op kansen in Frankrijk. “Frankrijk is aan het ‘herindustrialiseren’ en haalt allerlei productieketens terug naar eigen land. Dat biedt allerlei kansen voor Nederlandse bedrijven.”
Formulieren en checklists
Wie naar het Verenigd Koninkrijk exporteert, kan volgens oorsprongsexpert Hans Kokje van evofenedex veel hebben aan de voordelen van het gebruiken van het Attest van oorsprong. Ledenadviseur Internationaal Ondernemen Rostislav Ilchenko geeft uitleg over het ATA-carnet. Dit document vergemakkelijkt de tijdelijke invoer van producten en gereedschappen die je tentoonstelt op een beurs of gebruikt voor het uitvoeren van een project in een land buiten de Europese Unie. “Het ATA-carnet geeft je de mogelijkheid deze zaken snel en vrij van invoerrechten en btw tijdelijk in een land te importeren. Door de brexit is dit actueel voor veel bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk.” Voor alle exporteurs doet onze jurist Lorenzo Jubithana uit de doeken hoe je met deze checklist misverstanden met handelsagenten voorkomt.
Gerelateerde nieuwsberichten
Export groeit met bijna 2 procent in oktober
16 december 2024
Exporteur: wat zijn volgens jou de belangrijkste trends voor 2025?
12 december 2024
Handels- en productiebedrijven verwachten in 2025 meer vraag
9 december 2024
China versoepelt importregels voor voedselproducten
2 december 2024
CPB: gevolgen importheffingen Trump voor Nederland beperkt
28 november 2024
Minister Klever: “Zet je handel op één dan zet je Nederland op één”
27 november 2024
Nomineren voor Ambassadeprijs 2025 vanaf nu mogelijk
20 november 2024
Uitstel ontbossingsverordening is een feit
15 november 2024
ING uit zorgen over export en concurrentiepositie Nederland
13 november 2024